Radkin Honzák nejen o textofrenii: Technologie nás deformuje. Zastavte výrobu nových chorob!

12. únor 2015

Možná pravidelně kontrolujete mobilní telefon s přesvědčením, že vám přišla zpráva, nebo se bojíte posměchu, případně pravidelně v noci vyjídáte lednici. V takových případech trpíte novými chorobami, které vědci pojmenovali a lékaři se je snaží léčit. Podle psychiatra Radkina Honzáka by přitom stačilo změnit naše myšlení.

Technologie nás pomalu deformuje, soudí Radkin Honzák v souvislosti s novou chorobou, kterou ve světě označují jako textofrenii a projevuje se neustálým kontrolováním mobilního telefonu.

Závislí však můžeme být na všem, nejen na technologiích, jak tento známý psychiatr připomíná. „V mozku máme centrum odměny. A když ho vytrénujete, mozek se odmění. Z pocitu odměňování se postupně stane zvyk,“ přibližuje Radkin Honzák.

Ve vysílání Hosta Radiožurnálu však vyslovil jednu ze svých dřívějších proseb: „Zastavte výrobu nových chorob!“ Stále další a další choroby totiž podle něj znamenají jen zvyšování příjmů farmaceutických firem. „Chápu, že nám tyto společnosti dodávají užitečné výrobky, ale nemusejí vymýšlet další nemoci,“ domnívá se.

Čtěte také

Má psychiatrie punc něčeho nepatřičného?

Medicína navíc podle jeho slov zapomíná, že lidské tělo má samouzdravující potenciál. „Spousta lidí onemocní a pak se uzdraví i bez medicíny,“ uvádí a jako příklad uvádí žaludeční vředy, kterých se lidé zbaví i bez toho, že by o nich vůbec věděli.

Radkin Honzák, psychiatr


Výraz textofrenie je počeštěnou podobou anglického textaphrenia. Lidé, kteří jí trpí, se soustředí především na posílání a přijímání SMS a jiných zpráv prostřednictvím mobilního telefonu. Jsou přesvědčeni, že slyšeli zvuk přicházející zprávy nebo cítili vibrace telefonu, i když ve skutečnosti žádná zpráva nepřišla.

Podle statistik v Česku stoupá počet lidí trpících depresemi. Radkin Honzák toto číslo bere s rezervou, protože situace je prý na celém světě stejná – všude mají 1 % schizofreniků a 6 % lidí potýkajících se s těžkými depresemi.

Rozdíl vidí jen v tom, že dnes si lidé spíš přiznají, že mají problém. Psychiatrie má sice stále punc něčeho nepatřičného, ale jak Radkin Honzák poznamenává, propustnost v populaci je větší, než byla v minulosti.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.