První rodák z Podyjí

1. prosinec 2010

Lepší místo k životu jsme si nemohli najít, říkají manželé Schneiderovi, kteří utekli z města a odstěhovali se na konečnou. Tou výspou je Čížov, jediná vesnice uprostřed Národního parku Podyjí. Vesnice je tak dobře schovaná, že i druhého syna porodila Marie Schneiderová přímo v chalupě.

Každou středu večer je v rozlehlé kuchyni veselo. Sejdou se sousedé s malými dětmi, ty vezmou hudební nástroje a vyhrávají. Když dýchánek končí, nikomu se nechce domů. Z pece voní muflon na česneku a vína je dost.

Michala Schneidera živí grafické studio a ze záliby fotografuje národní park do turistických příruček. Do Čížova se přistěhoval před několika lety, když hledal pro svou rodinu klidné místo. „Byla to náhoda a funguje to znamenitě. Je to vidět na počtech dětí,“ směje se Michal a dolévá bílé.

Marie vychovává v odlehlé vísce tři potomky a za národní park by už neměnila. „My jsem zmizeli z města, abychom dětem nabídli svobodu pohybu v přírodě,“ vysvětluje.

Schneiderovi se sice v Čížově usadili nedávno, zato důkladně. Po válce tu nezbyl ani živáček a prvním opravdovým Čížovákem je druhý syn Schneiderů Vítek. „Má v rodném listě Čížov. Žena ještě sebrala půl sudu švestek a než jsem dojel pro porodní bábu, tak porodila,“ vypráví Michal Schneider.

Zbytky železné opony a strážní věž za vesnicí Čížov v NP Podyjí

Čížov leží na konečné. Hranice s Rakouskem na řece Moravě je odsud sice jen dva kilometry, slouží však jen pěším a turistům. Na podzim tady sezóna končí a zavírá i hospoda. Národní park Podyjí není žádná divočina, je protkaný hustou sítí silnic, které tu zbyly po strážcích socialistické hranice. Přesto mnohé vesnice vyhlížejí dost izolovaně a Čížov je pro romantiky všeho druhu jako stvořený.


Zobrazit vesnici Čížov v NP Podyjí na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio