Protiteroristické manifestace v Tunisu se zúčastní i zahraniční státníci

29. březen 2015

Ulicemi Tunisu projdou lidé odmítající terorismus. Úřady očekávají až desetitisícovou účast. Akce připomene teroristický útok v muzeu Bardo, které se dnes zároveň znovu otevře veřejnosti. Před více než týdnem tam zemřelo přes 20 lidí. Tuniské úřady už v souvislosti s útokem zatkly dvě desítky podezřelých. Několik dalších je ale stále na útěku.

Účast na dnešním pochodu proti terorismu přislíbilo několik zahraničních politiků, například francouzský prezident François Hollande nebo italský premiér Matteo Renzi.

Davy lidí mají projít hlavním městem Tuniska a skončit před muzeem Bardo, kde atentátníci zabili více než 20 lidí, většinou zahraničních turistů. K obětem střelby včera přibyla také žena z Francie, která v nemocnici podlehla zraněním.

Muzeum Bardo patří k nejnavštěvovanějším místům v Tunisu. Poskytuje přehled o dějinách Tuniska a nachází se tam jedna z největších světových sbírek římských mozaik.

Tunisko patří v neklidném regionu mezi ty spíše stabilnější a bezpečnější státy. Politologové se vesměs shodují, že tam arabské jaro vedlo k úspěšné transformaci země, na rozdíl třeba od sousední rozvrácené Libye.

Přesto české ministerstvo zahraničí už delší dobu varuje, že jisté riziko teroristického útoku v Tunisku hrozí – řada Tunisanů ostatně bojuje na straně islámských radikálů v Sýrii. Lidé by se proto neměli zdržovat na místech, kde se srocuje větší množství lidí, nebo cestovat v Tunisku po setmění.


Zvětšit mapu
Spustit audio