Propadá se vaše dítě do úzkosti z izolace? Mluvte s ním, doporučují psychologové

Úzkosti nebo sociální fóbie – to jsou nejčastější psychické potíže, které se můžou začít projevovat u dětí v době koronaviru. Podle psychoterapeutů tomu nahrávají nejen zavřené školy, ale i omezení dalších aktivit. Některé děti se pak bojí návratu k normálnímu životu.

Čtěte také

Od podzimu byl ve škole pouze týden. Víkend předtím byl úplně rozklepaný, bál se, co bude. Říkal, že mu je špatně – a to bylo po měsíci a půl. Co se stane po půl roce, nemám tušení,“ říká paní Radka o svém nejstarším synovi Jakubovi, který chodí do šesté třídy.

Introverti se bojí, extrovertům se stýská

Je introvert a distanční forma vzdělávání mu vyhovuje. Jeho mladší sestře Emě naopak škola i kamarádi chybí: „Ta mi tady kolikrát brečí a každý den se ptá, kdy bude moci jít zpátky do školy,“ krčí rameny její maminka. Ema je ve třetí třídě a právě na prvním stupni základní školy začíná být kontakt s vrstevníky pro děti důležitý.

„Realizovat se ve vztazích a nasát, že se musíme vzájemně respektovat – o to ty děti přichází. Je velká otázka, jak do toho budou schopny najet, až se do školy vrátí,“ potvrzuje psychoterapeutka Linda Nývltová, která je zároveň koordinátorkou preventivního programu Blázníš? No a! v neziskové organizaci Fokus. 

Mluvte s nimi!

U dětí se mohou víc projevit i úzkostné poruchy nebo výrazné změny nálad: „To, čemu říkáme sociální fóbie nebo sociální úzkost, obava ze ztrapnění, ze sociálního kontaktu s ostatními lidmi,“ popisuje předseda Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Mohr.

Podle odborníků by měly mít děti možnost o svých problémech v klidu mluvit. Pomoct může třeba i školní psycholog. Příbuzní dětí se mohou s prosbou o radu obrátit i na rodičovskou linku.

autoři: Lucie Korcová ,
Spustit audio

Související