Projde parlamentem zákaz klecového chovu? Bude to stát miliardy, argumentují oponenti

Poslanci mají v plánu řešit zákaz klecového chovu slepic. Podle ochránců zvířat žijí nosnice v kleci bez světla a možnosti pohybu. Farmáři by ale na přestavby drůbežáren museli dát spoustu peněz, a ty by pak mohli vymáhat po státu. Podle ministra zemědělství by stát mohl na kompenzacích zemědělcům vyplatit až sedm miliard korun.

Návrh na zákaz chovů slepic v klecích ve Sněmovně prosazuje skupina poslanců z hnutí ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD. Podle jejich návrhu by měl v Česku chov nosnic v klecích skončit od roku 2027.

Čtěte také

„Jde o týrání zvířat, slepice nemohou projevovat základní přirozené potřeby,“ vysvětluje poslanec Pirátské strany Jan Pošvář. Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman ale upozornil, že pokud úprava projde, stát by mohl na kompenzacích zemědělcům vyplatit až sedm miliard korun.

Pochybení se nepotvrdilo

Debatu o klecovém chovu znovu rozproudilo video ochránců zvířat z tohoto týdne. Podle záběrů pořízených organizací OBRAZ dvě drůbežárny podváděly s jednotlivými druhy vajec.

Čtěte také

Na záběrech ze skryté kamery je možné vidět, jak zaměstnanci míchají podestýlková a klecová vejce. Právě vejce z podestýlky jsou přitom o něco dražší, a drůbežáři se tak snažili tímto způsobem vydělat.

Navíc zařídili, aby stroj natiskl na všechny skořápky číslo 2 – tedy označení právě pro podestýlková vejce. Státní veterinární správa do dvou drůbežáren v Jihočeském a Pardubickém kraji poslala své kontrolory. K dispozici jsou zatím výsledky jen z jedné. „Subjekt prošel kontrolou, pochybení se nepotvrdila,“ říká mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Předseda organizace OBRAZ Marek Voršilka ale říká, že kontroly chovů nejsou účinné a stát by měl chov zcela zakázat. Zákaz klecových systémů platí už v několika evropských zemích jako je Rakousko, Německo nebo Švýcarsko.

Spustit audio