Proč se ženy dožívají vyššího věku než muži?

17. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Všichni už jste určitě někdy slyšeli, že se ženy obecně dožívají vyššího věku než muži, průměrně o pět až deset let. Žádné jednoduché nebo jednoznačné vysvětlení pro to nemáme.

Mnohé studie přicházejí s novými hypotézami. Obecně hrají roli dvě skupiny faktorů – biologické a společenské.

To, že by muži pracovali tvrději a zažívali v životě více stresu, který by jim zkracoval život, je spíš mýtus. Častější je, že vzhledem k vyšší hladině testosteronu se chovají rizikověji než ženy – údajně více kouří, pijí alkohol, celkově tolik nedbají o své zdraví. Muži jsou také statisticky častěji obětí násilné smrti. Dalším faktorem by mohlo být, že si ženy budují spolehlivější sociální a emoční sítě, které jim umožňují se lépe vyrovnávat se stresovými situacemi.

Čtěte také

Že se samičky dožívají vyššího věku než samečci, se děje u většiny zvířat, otázka životního stylu tedy není jediným vysvětlením. Naopak, největší roli bude hrát pravděpodobně evoluce.

Ženské tělo je dlouhodobě více důležité pro reprodukci, nejen kvůli plození, ale i kvůli pozdější péči o potomky po skončení reproduktivního věku. Podle vícero studií mají ženy lepší imunitní systém. Druhý chromozom X dodává buňkám více ochrany a naopak existují náznaky, že mužský chromozom Y urychluje stárnutí buněk. Díky estrogenu, který přispívá k eliminaci (neprospěšného) cholesterolu, také onemocní ženy kardiovaskulárními chorobami až o deset let později než muži.

autor: ČRo
Spustit audio