Proč cvrčci cvrkají? Protože samičky poslouchají kolenem!

4. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Už vám někdy někdo řekl „ty snad posloucháš kolenem“? U takových cvrčků to platí téměř doslova – uši totiž mají na předních nohou!

Uši jsou pro cvrčky klíčovým orgánem. Můžeme doslova říct, že poslouchají koleny. Na jaře samičky opouštějí cvrččí nory a pohybují se volně v prostoru. Samečkové naopak u těchto děr zůstávají. Často až do noci cvrkají u vchodu a lákají tak k sobě samičky, které cvrkat nedovedou.

Čtěte také

Zpěvu, který sameček vyluzuje třením ozubené lišty jednoho křídla o žilku křídla druhého, se říká stridulace. Zvuk zesiluje rezonanční políčko na křídle a jako harfa pak vydává velmi čistý tón.


Když samečkovi pustíme z magnetofonu hlas jiného cvrčka, vyprovokujeme ho ke zpěvu, kterému se říká rivalský. Když se setkají dva samečci, tak mezi sebou soutěží ve zpěvu. Silnější sameček obvykle přinutí slabšího zpěváka k ústupu. Pokud jsou ovšem hlasové projevy obou rivalů vyrovnané, tak dojde ke skutečnému souboji na kusadla.

Samička poslouchá už z dálky cvrkání a musí být schopna samečka nalézt, k čemuž má dobře přizpůsobené uši. Jsou to malé bubínky na holeních předních nohou a jmenují se tympální orgány. Jejich umístění má jeden velmi důležitý fyzikální význam. Poslouchání dvěma smyslovými orgány dává živočichovi možnost orientovat se směrově a podle toho se potom dostat ke zdroji hlasu.

autor: ČRo
Spustit audio