Problémy s eRecepty v zahraničí? Čeští lékaři musí správně zadávat údaje, zdůrazňuje Storová

7. srpen 2023

Jestli vás čeká dovolená v Polsku, užíváte léky a spoléháte na to, že si je přes zaslaný eRecept vyzvednete až tam, můžete být překvapeni. Oficiálně tato možnost existuje už skoro dva měsíce, ale ne každá lékárna kód v esemesce přečte. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové je nejčastějším problémem to, že český lékař vystavující eRecept jednoznačně neudal totožnost pacienta.

Proč se někomu nepodaří léky přes eRecept v zahraničí vyzvednout?

Čtěte také

V tuto chvíli je přeshraniční ePreskripce možná se dvěma zeměmi – Polskem a Chorvatskem. V případě Polska jsme zaznamenali určité potíže a indikace, že by tam eventuálně mohly být problémy, ale je toho minimum. Tím nejčastějším problémem, který vede k neúspěšnému vydání léku českému pacientovi v Polsku na eRecept, je ten, že český lékař, když vystavoval recept, neztotožnil jednoznačně pacienta vůči základním registrům.

V Česku to není velká chyba, jenom pacient nemá záznam v lékovém záznamu, ale v rámci výdeje v zahraničí ztotožnění musí proběhnout. To je nejfrekventovanější problém, který se dá poměrně lehce napravit. Pacient může kontaktovat svého lékaře a on mu údaje může opravit.

Takže pokud neuspěji v lékárně, zkontaktuji svého lékaře, aby eRecept opravil?

Pokud jsem český občan, jsem v Polsku nebo Chorvatsku a mám problém, tak kromě toho, že buď zajdu do jiné lékárny, která to podporuje, nebo se obrátím na svého lékaře, aby mi tam opravil údaje, abych byla ztotožněna, se ještě můžou obrátit na národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví, které provozuje kraj Vysočina. Kontakty jsou k nalezení i na našem webu ePreskripce

Tam mohu zavolat nebo napsat, uvedu zemi, kde jsem, identifikační údaje toho, na koho je eRecept předepsán a identifikátor eReceptu. Řeknu, co mám za problém, a tam se mi  budou snažit pomoci a říct mi, co eventuálně nastalo a co mám dělat.

Každá členská země, která je zapojená do přeshraničního Receptu, by měla zpřístupnit seznam lékáren, které už jsou připojené a umí přeshraniční eRecept vydat. Tyto seznamy se dají nalézt na webu ePreskripce.
Irena Storová, ředitelka SÚKL

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související