Problém s početím má v Česku každá pátá dvojice. Lékaři radí těhotenství neodkládat

6. červen 2015

Na dnešek připadá Národní den neplodnosti. Varuje páry před odkládáním těhotenství a upozorňuje na rostoucí počet umělých oplodnění, jejichž úspěšnost za posledních 20 let stoupla.

„Chtěl bych to vědět hlavně pro sebe. Čas letí. Kouřím, mám spoustu stresu. Radši přijdu a podle výsledku testu se zařídím. Je to lepší, než se půl roku nebo rok snažit a být z toho nešťastný,“ popisuje 32letý bankovní úředník Jan z Prahy, který s partnerkou plánuje v nejbližší době dítě.

Vyšetření spermiogramu trvá asi hodinu a stojí kolem tisícikoruny. U žen test plodnosti znamená stanovení hladiny hormonů a pak třetí den menstruačního cyklu vyšetření ultrazvukem.

Problém s průchodností vejcovodů nebo vynechání ovulace přitom může trápit ženy i v mladším věku.

Podle Hany Višňové, vedoucí lékařky jedné z klinik, která nabízí testy i umělé oplodnění, byl dřív důvod neplodnosti spíše na straně žen. Teď už se podíl vyrovnává.

„Dnes se uvádí, že u 40 procent párů je problém na straně muže a u asi 30 procent se kombinují problémy u muže i ženy,“ popisuje Višňová.

Páry, kterým se nedaří otěhotnět, většinou zamíří do jednoho ze 40 center reprodukční medicíny v republice.

Jaroslav Hulvert, primář jedné z nich, připomíná, že se šance na úspěch snižuje s věkem:

„Co se týče společenského prostředí, stále více párů odkládá mateřství až k hranici 36 let. My pak však máme mnohem méně času, abychom jim pomohli, protože jsme limitováni věkem ženy,“ vysvětluje Hulvert.

V Česku můžou umělé oplodnění podstoupit ženy do 50 let. Takzvaných dětí ze zkumavky se u nás narodilo už přes 100 tisíc.

autor: hla
Spustit audio