Pro mladší umělce je výzva hrát v opeře. Je to malá odměna za to, že projeví dobré srdce, říká před benefičním koncertem Nováček

28. září 2024

V Pražské státní opeře už se všechno připravuje na velký benefiční koncert. Pořádá ho Český rozhlas spolu s Národním divadlem a začne v 11.00. „Pokud budou dárci dostatečně štědří a povede se nám vybrat větší částka, tak víme i o spoustě dalších domovů pro seniory, které byly postižené a můžeme pomoct i dalším,“ vysvětluje v Ranním Interview ředitel programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Koncert se koná v rámci mimořádné sbírky, kterou Český rozhlas spustil minulé úterý. Kam konkrétně finanční pomoc půjde?

Finanční pomoc půjde na čtyři domovy pro seniory, které byly postižené povodněmi. Vytypovali jsme si ty asi nejvíce postižené. Dva z nich musely být dokonce evakuované, to jsou domovy Iris a Slunovrat v Ostravě. Další dva jsou ve Slezsku, v Bílé Opavě a v Krnově.

V Krnově se nemuselo evakuovat, nicméně jim to tam vypláchlo celé přízemí a sklepy, poškodilo jim to drahé rehabilitační přístroje. Jeden z nich stojí třeba půl milionu, takže se dá očekávat, že škody budou ve vyšších jednotkách, možná desítkách milionů.

Ale můžu i říct, že pokud se nám povede, pokud budou dárci dostatečně štědří a povede se nám vybrat větší částka, tak víme i o spoustě dalších domovů pro seniory, které byly postižené a můžeme pomoct i dalším. Uvidíme podle toho, kolik sbírka vynese.

Celý koncert začne v 11.00, trvat má dvě hodiny. Neměli jste obavy z toho, jak takhle bohatý program naplníte?

Nebyl čas mít obavy, to jednak. Kolegové teďka v čele s Alešem Cibulkou s nadsázkou říkají, že znají dokonale program celého showbyznysu na Svatého Václava, protože to byly skutečně desítky telefonátů.

Čtěte také

Ale reakce od umělců byla skvělá. Spousta z nich si program změnila, nebo nějakým způsobem posunula. Bára Basiková třeba natáčí v Táboře, ale na skok přijede do státní opery a pak zase odjíždí do Tábora.

Dojemný byl Václav Neckář, který se doslechl, že koncert pořádáme v rádiu a sám zavolal, že by chtěl vystoupit. Marta Kubišová, ta už tedy nevystupuje, ale říkala, že nám hrozně drží palce.

Reakce byla skvělá. Nakonec jsme měli více umělců, než jsme schopni do dvouhodinového programu vtěsnat. A jenom podotýkám, že všichni samozřejmě vystupují bez nároku na honorář.

Pěkné kulisy

I kapela Jelen má svůj program ve večerní části, ale samozřejmě dorazí taky. Budou tam i Iva Janžurová, Dagmar Pecková, Petr Janda, Michal David, Xindl X i Jitka Molavcová. Jak bylo složité zajistit prostor pro benefiční koncert? Protože program ve státní opeře asi bývá hodně zaplněný.

Ano, teď se tam hraje balet Coppélia, který se odehrává v polské Haliči v 19. století, takže jsou tam krásné kulisy, které tam musí zůstat, takže i koncert bude v pěkných kulisách. Ale reakce od Národního divadla byla skvělá. Neváhali a okamžitě udělali všechno pro to, aby to šlo zařídit.

Musím říct, že hlavně pro mladší umělce, třeba Jelen to dneska říkal, je hrozná výzva, že budou moct vystoupit ve státní opeře, protože to se jim ještě nikdy nepovedlo a možná už ani nikdy nepovede. Je to taková malá odměna pro jednotlivé umělce za to, že dneska projeví to dobré srdce.

Většina lístků už je pryč, ale ještě není vyprodáno, tak bychom mohli doplnit, kde se dají na poslední chvíli nějaké vstupenky sehnat.

Ano, buď je to na stránkách Národního divadla, státní opery, anebo si můžete najít přímo stránky k tomuto koncertu. Pokud nemůžete přijít osobně, tak doporučuji poslouchat stanice Českého rozhlasu Dvojku, Pohodu nebo kteroukoliv regionální stanici Českého rozhlasu, kde budeme koncert v přímém přenosu vysílat.

Tam samozřejmě běží QR kód, případně číslo účtu, na nějž je možno přispívat. A mimochodem ještě řeknu, že děláme i videopřenos, takže když si najdete naše rozhlasové stránky, tak tam můžete vidět koncert přímo i ve videu a samozřejmě také přispět.

K části koncertu se dvakrát živě připojí taky stanice Radiožurnál. Benefici podpoří i Symfonický orchestr Českého rozhlasu svým pondělním Zahajovacím koncertem v Pražském Rudolfinu. Celý rozhovor s ředitelem programu Českého rozhlasu Ondřejem Nováčkem si poslechněte ze záznamu nahoře v článku.

autoři: Vojtěch Bidrman , job
Spustit audio

Související