Přichází druhá vlna koronaviru? Vláda zavádí nová opatření, podívejte se na jejich přehled

24. červenec 2020

Od soboty si Češi znovu nasadí roušky, a to ve vnitřních prostorách na hromadných akcích nad 100 lidí. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nařízení je podle něj preventivní a mělo by zabránit komunitnímu šíření nákazy. 

Čtěte také

Česko má vůbec nejvíc nakažených od začátku epidemie, celkem jde o 5107 prokázaných případů. Například jen ve čtvrtek jich přibylo 235. „Nárůst případů je zatím v kolektivech, jako jsou firmy a rodinné oslavy. Může jít o začátek druhé vlny, pokud si lidé nebudou dávat pozor,“ varuje v rozhovoru pro Radiožurnálu epidemiolog Rastislav Maďar.

Chytrá karanténa podle něj funguje, do podzimu ji ale bude třeba ještě vylepšit. „Navíc ani chytrá karanténa všechno nespasí, protože i ona na konci potřebuje někoho, kdo ta data vyhodnotí,“ dodává.

Důležité bude, jak ochráníme rizikové skupiny populace. V Praze je jeden člověk na JIP, z toho nemusíme dělat vědu.
Rastislav Maďar

Nová opatření proti koronaviru

Aby nedošlo ke komunitnímu šíření viru, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedení nových plošných opatření pro celou zemi. Od 25. července bude povinné nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, a to včetně svateb, pohřbů nebo nočních klubů. Od 27. července bude kapacita těchto akcí omezena na 500 lidí.

Ještě komplikovanější je situace v Libereckém a Ústeckém kraji. Tam musí lidé od 24. července nosit roušky ve všech zdravotnických a sociálních zařízení. Důvodem nařízení je podle hygieniků rostoucí počet případů onemocnění covid-19. 

Na Bruntálsku se situace zlepšuje

Čtěte také

Naopak Moravskoslezský kraj část protiepidemických opatření zmírňuje. Nejvíc na Bruntálsku, kde je podle hygieniků dlouhodobě nejméně nemocných a přísná omezení tam nejsou nutná. Lidé tam musí mít roušky už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. 

Ve zbytku Moravskoslezského kraje jsou roušky i nadále povinné ve všech vnitřních prostorách a hromadné dopravě. Při návštěvách nemocnic a domovů pro seniory stačí už jen roušky místo dosavadních  respirátorů FFP2. 

Změny v kraji se týkají taky koupališť. Na přírodní koupaliště mohou lidé přijít bez jakýchkoliv omezení, na koupalištích s bazény může být najednou maximálně 500 lidí. Znovu také bude možné pořádat kulturní akce až pro 1000 lidí, podmínkou ale bude nošení roušky. 

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.