Prezidentská debata vs. semifinále Ligy mistrů? Francouzi se musí už večer rozhodnout

Už jen čtyři dny mají Francouzi na to, aby se rozhodli mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou. Možná jim pomůže středeční televizní debata mezi oběma prezidentskými kandidáty. Začíná v devět hodin večer a sledovat ji budou miliony lidí. Další se však těší víc na semifinále fotbalové Ligy mistrů. Dilema může dokonce rozdělovat celé rodiny, tedy ty, kde nemají dvě televize.

Milovníci fotbalu ve Francii čekali na tento okamžik dlouho. Není to sice Paris SG nebo Lyon, ale Monako je považováno za klub francouzský, v každém případě hraje francouzskou ligu. Ve středu večer nastoupí v semifinále Ligy mistrů proti Juventusu Turín, a přestože není v zápase favoritem, šanci má. Mnozí fotbaloví fanoušci však mají dilema. Ve stejnou dobu totiž poběží televizní debata mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou.

„Nebudu se dívat ani na jedno, ani na druhé. Politika mě nezajímá a je mi jedno, kdo se stane prezidentem. Na fotbal bych se doma rád díval, ale zápas je k vidění pouze na placeném kanále,“ říká padesátiletý učitel z Tulle ze střední Francie.

Jinak ale převládají spíše příznivci debaty. Muž ve středních letech z bretaňského Saint Malo bude určitě sledovat klání kandidátů. Jednak proto, že ho ta debata zajímá, chce slyšet argumenty obou stran, a také proto, že nemá moc rád sport.

U žen je to ještě jasnější, většina z těch, s nimiž jsem mluvil, dávají přednost debatě. Mnohé sledovaly prezidentskou kampaň a přímou konfrontaci kandidátů považují za její vyvrcholení. Chantal z pařížského předměstí, která je už v důchodu, říká, že mnohé její známé ještě nejsou úplně rozhodnuty koho volit, nebo zda vůbec volit půjdou. „Tato debata může mnohým otevřít oči,“ dodává.

Student z Rennes žádné dilema nemá, protože vlastní televize dvě, jiní tvrdí, že se budou dívat na fotbal, ztlumí si zvuk a debatu si pustí v rozhlase nebo na počítači. Mnohé rodiny obvykle nemají jen jednu televizi a dilema budou řešit snadno.

„U nás doma žádný problém nebude – budu sledovat debatu, manžel se bude dívat na fotbal,“ prozrazuje asi padesátiletá Pařížanka.

autor: jšm
Spustit audio