Předvolební speciál. „Společnost se dělí na příznivce a odpůrce Andreje Babiše,“ soudí komentátoři

15. září 2021

Do voleb zbývá necelý měsíc. Kdo má největší naději na vítězství? Platí, že bez ohledu na výsledek bude vládu sestavovat Andrej Babiš? A jak mohou do složení nové vlády promluvit volební výsledky menších politických stran? Moderátor Jan Bumba se ve společném speciálním vysílání Radiožurnálu a Plusu ptá politologa Lukáše Jelínka a komentátorů Daniela Kaisera z Echo24, Jana Tvrdoně z Deníku N a Petra Hartmana z Českého rozhlasu. 

Současný premiér Andrej Babiš (ANO) je podle posledního průzkumu agentury Median nejpřijatelnějším kandidátem na premiéra. „Hodně překvapuje to, že Babiš je po osmi letech takto silný. Za posledních třicet let to v zásadě bylo tak, že politik se tou dobou už okoukal,“ všímá si Daniel Kaiser, komentátor serveru Echo24, a všímá si, že Andrej Babiš si oblibu udržuje navzdory řadě skandálů, které by dříve politici neustáli.

Daniel Kaiser z Echo24

„Někteří voliči žijí v přesvědčení, že problémy mají všichni. Skutečně podléhají té marketingové kampani, kterou Andrej Babiš za celou, co je u moci, provádí. Říkají si, že skandály má každý, ale on v nich vyvolává dojem, že se stará například o důchodce, že zvyšuje důchody a že jim přidává více než ti předchozí. Tak jsou ochotni mu mnohé odpustit,“ věří komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Volby 2021 na Radiožurnálu a Plusu

Poslechněte si předvolební rozhovory, komentáře, debaty a analýzy, to vše na jednom místě. Kompletní volební informační servis zpravodajských stanic Českého rozhlasu najdete na našem webu Volby 2021.

Rozhodující bude koaliční potenciál

Ani stávající premiérova popularita ale nemusí hnutí ANO stačit na to, aby v povolebním vyjednávání získalo potřebnou většinu v nové poslanecké sněmovně. „Koaliční potenciál hnutí ANO se vztahuje především k menším stranám. O složení příští vlády rozhodne to, kdo všechno se do sněmovny dostane. A jestli Andrej Babiš bude schopný najít partnery, kteří budou ochotni hrát roli králíčků fascinovaných kobrou, která je nakonec sežere,“ konstatuje politolog Lukáš Jelínek.

Politolog a komentátor ČRo Plus Lukáš Jelínek

Podle posledních vyjádření předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nebo místopředsedy SPD Radima Fialy není vyloučená ani koalice hnutí ANO se stranou Tomia Okamury. Ani koalice s SPD by ale pro Babiše nebyla jednoduchá. „Musel by si velmi dobře zvážit, jestli se mu vyplatí stát se protivníkem Bruselu,“ uvažuje Jelínek.

Poslechněte si celou debatu Jana Bumby a jeho hostů, kteří se věnovali také tématu českého předsednictví Evropské unii, roli prezidenta Zemana v povolebním vyjednávání nebo tomu, jak moc nakonec mohou s výsledky zamíchat zatím nerozhodnutí voliči.

autoři: Jan Bumba , and , als

Související