Představíme nové americké vrtulníky Venom a Viper, zve na Dny NATO hlavní organizátor

16. září 2023

V Mošnově u Ostravy začínají Dny NATO. Jako první se během dvoudenní přehlídky armádního letectva a techniky představí polská akrobatická skupina Zelazny. Diváci ale v akci i na zemi uvidí desítky nejmodernějších strojů i ukázky pozemních zásahů. Více přibližuje hlavní organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Jaké jsou stěžejní body letošních Dnů NATO?

Čtěte také

Naše akce není jen o armádě, je už 23 let na prezentaci maxima složek Integrovaného záchranného systému bezpečnostních sborů. Armáda a letectvo hrají důležitou roli, ale velice významnými účastníky jsou tradičně městská policie, celí správa, vězeňská služba, policie ČR, hasiči a další.

Máme zde 18 zahraničních zemí, máme zde poprvé Portugalsko a Lucembursko. Máme derniéry a premiéry nové techniky. Je to poslední veřejné rozloučení s bitevním vrtulníkem Mi-24, který sloužil bezmála čtyři desítky let. Veřejnou premiéru má jeho náhrada, americké stroje Venom a Viper, které budou představeny ve vzduchu. Také nás těší, že máme na statické a dynamické ukázce nejmodernější letouny páté generace F-35 amerického a britského letectva.

Hlavním partnerem Dnů NATO je letos Polsko. Jakou techniku a jaké zásahy předvede? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související