Landovský: EU a NATO tvoří skvělý tandem. Evropská armáda není potřeba

20. březen 2023

Evropská unie a Severoatlantická aliance se podle velvyslance Česka při NATO Jakuba Landovského dobře doplňují. V kolektivní obraně by ale mělo mít nadále převahu NATO. „Pojďme využít synergií mezi nevojenskými nástroji Evropské unie a vojenskými nástroji NATO tak, aby celá situace působila neprodyšně,“ uvedl Landovský. Nová evropská armáda podle něho potřeba není. Posunul se Západ blíž střetu s Ruskem? Poslechněte si celé Bruselské chlebíčky.

Evropská unie by se podle Jakuba Landovského měla věnovat operacím nižší intenzity, například humanitární pomoci nebo protiteroristickým akcím.

Velvyslanec také podpořil plán na společné nákupy munice z unijních peněz, konkrétně z fondu nazvaného Evropský mírový nástroj, o kterých v pondělí rozhodnou ministři zahraničí. „Ten plán je skvělý. Jestli něco může rozhýbat investice do dalších výrobních kapacit zbrojovek, jsou to dlouhodobé kontrakty,“ uvedl Landovský. Odmítnul také kritiku, že by nákupy zbraní a munice byly v rozporu s původní myšlenkou Evropské unie jako mírového bloku. „Evropa i NATO jsou čistě reaktivní a snaží se neeskalovat situaci víc, než je nutné,“ dodal.

Posilování obrany

Landovský také ocenil, že státy NATO i Evropské unie navyšují výdaje na obranu. „Kdo nedával dvě procenta HDP na obranu před rokem 2022, tak se možná choval nezodpovědně. A kdo je nebude dávat po roce 2022, tak se bude chovat vyloženě nebezpečně vůči vlastní obraně a bezpečnosti,“ uvedl velvyslanec.

Styl války, který nerozlišuje mezi civilním a vojenským cílem, bude Rusko schopno vést dlouhodobě.

Ukrajina má podle Landovského sice menší zásoby munice a střílí proto mnohem méně, ale zase kvalitněji. Rusko má například problémy zasáhnout pohybující se cíle. Velvyslanec na druhou stranu varuje před podceňováním ruského arzenálu. „Nepodléhejme tomu, že Rusko vyčerpá kapacitu v těch základních věcech. Ono ji vyčerpá v těch technologicky vyspělých, nebude mít čipy, obráběcí zbroje. Ale pokud jde o základní schopnost vést válku tím nejbrutálnějším způsobem, která nerozlišuje mezi civilním a vojenským cílem, a pouze sype na nepřítele dělostřeleckou palbu, tak to Rusko bude schopné dlouhodobě udržet,“ uvedl Landovský.

Měl by se fond nazvaný Evropský mírový nástroj, z něhož se teď platí zbraně, přejmenovat? A proč státy tak dlouho váhají s rozhodnutím poslat Ukrajině své stíhačky? Poslechněte si celé Bruselské chlebíčky.

autoři: Zdeňka Trachtová , agf
Spustit audio