Pražské tramvaje mají nový hlas. Herci Janu Vondráčkovi dala zatím nejvíc zabrat zastávka Radhošťská

Změna v pražské městské hromadné dopravě po třiceti letech a netýká se jízdného řádu. Ode dneška s vámi v tramvaji cestuje nový hlas, zastávky hlásí herec Jan Vondráček. Kolik toho vlastně za poslední měsíce musel nahrát?

Pokud jste dnes už jeli v Praze tramvají, možná vás to zaskočilo – názvy zastávek oznamuje nový hlas. Je to herec Jan Vondráček. Cestující si ho vybrali v anketě, kde zaujal 62,15 % respondentů, tj. více než 124 tisíc cestujících. Bylo to sice už loni v létě, ale nahrát tisíce hlášení zkrátka chvíli trvá.

Čtěte také

„Zažil jsem už mnoho různých premiér. Od těch divadelních, filmových, televizních, rozhlasových, hudebních až po vylisované CD nějaké audioknihy. A tohle je vlastně taky taková premiéra, tentokrát tramvajová. Taková audiokniha, která se mi nejspíš sama vylisuje do hlavy, protože tramvají jezdím téměř denně a tenhle přehrávač asi jen tak vypnout nepůjde,“ usmívá se Jan Vondráček.

Radhošťská a Tusarova

Zkušený herec zatím nahrál skoro dva tisíce názvů zastávek tramvají, mezi nimi i ty v centru Prahy. A která z nich mu dala nejvíce zabrat? Neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně,“ směje se.

V následujících týdnech a měsících ho čeká ještě asi osm a půl tisíce zastávek, autobusů a dalších provozních hlášení.

Dopravní podnik nechal ještě před zahájením nahrávání všechna dopravní a provozní hlášení jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou, která byla také členkou odborné komise posuzující semifinálovou desítku kandidátek a kandidátů na nový hlas.

Největším oříškem byl zatím název zastávky Tusarova. „U něho nelze z jazykového hlediska zcela jednoznačně určit, zda se má vyslovit jako [tusarova], nebo [tuzarova], nahráli jsme proto pro jistotu obě varianty,“ vysvětluje fonetička.

Štafetový kolík předán

Jan Vondráček coby nový hlas pražské MHD po téměř třiceti letech střídá hlasatelku Dagmar Hazdrovou. Její hlas mohli cestující slyšet i v jiných městech, nejen v Praze. S nahráváním se ale před časem rozhodla skončit.

autoři: Petr Král , Anna Horáčková , prh | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.