Klouzavé bomby používají Rusové už rok a půl. Díky pomoci USA je teď získá i Ukrajina, potvrzuje analytik Bříza

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil USA plán vítězství nad Ruskem. Po schůzce s prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a současným prezidentem Joe Bidenem jej čeká ještě setkání s Donaldem Trumpem. V rámci slíbené pomoci mají Američané poprvé dodat Ukrajině i naváděné bomby s dosahem až 130 km. O jak významnou pomoc jde? „Jde o velmi efektivní zbraňový systém, který dosáhne na frontovou linii,“ přibližuje bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza.

Jak významný je poslední přislíbený balík americké pomoci?

Klouzavé bomby jsou na oné pomoci to nejcennější. Mají dolet něco přes 100 km, takže jde o velmi efektivní zbraňový systém, především na frontové linii proti jednotkám nepřítele. Rusko tyto zbraně používalo poslední rok a půl a bylo s nimi velmi úspěšné, protože výbušnost těchto zařízení je opravdu velká. Rusové do slova a do písmene devastovali ukrajinské jednotky, a i proto došlo k uspíšenému pádu Avdijivky a postupu na Donbase.

Čtěte také

Půjde tedy o odpověď ukrajinské strany, že i ona bude moct používat podobné zbraňové systémy. Zásadní totiž je, že Rusové se za poslední dva roky významně zlepšili v elektronickém boji a i některé moderní západní zbraňové systémy dokázali v letové fázi rušit, takže nedopadly přesně na cíl. To je výhoda těchto relativně primitivních zařízení, které elektronicky rušit nejdou, takže na cíl dopadnou.

Co se týče použití, tak zřejmě jako nosiče budou určeny letouny F-16, nicméně tam je problém v tom, že jsou pořád ve velmi malém počtu a Ukrajina v tuto chvíli čelí schizofrenní situaci, zda je použít proti tomu, aby bránila vlast před raketami, které letí proti Ukrajině, nebo je použila jako podporu frontových linií. Oněch několik málo kusů, něco mezi 10 až 16 kusy, na to stačit nebude, je potřeba to ještě podpořit další dodávkou strojů, které by postupně měly na Ukrajinu přijít.

Podle deníku The Wall Street Journal plán vítězství nad Ruskem, který představil Volodymyr Zelenskyj, nevzbudil u amerických představitelů nadšení. Bílý dům ho prý považuje jen za rozšířenou žádost o další zbraně a o zrušení zákazu útočit západními zbraněmi na ruské území. Co se o plánu ví?

Známe pouze hrubé obrysy, které sestávají ze čtyř hlavních bodů. První by měly být bezpečnostní záruky poté, co válka skončí. Rozumí se tím například vstup do NATO nebo alespoň závazné bezpečnostní bilaterální smlouvy, něco na bázi Jižní Korea a Spojené státy, Japonsko a Spojené státy či Izrael a Spojené státy.

Čtěte také

Do druhého bodu je zahrnuta i kurdská operace, která by měla sloužit jako vyjednávací karta pro nastávající mírové dohody. Třetím bodem jsou dodávky moderních druhů zbraní včetně práva jejich použití nad integrálním územím Ruské federace, tedy jednoduše mít možnost zasahovat týl nepřítele, muniční sklady nebo velitelská stanoviště. Čtvrtým bodem má být finanční pomoc při obnově Ukrajiny poté, co válka skončí.

Dnes by se měl Volodymyr Zelenskyj sejít s Donaldem Trumpem. Je namístě čekat od této schůzky něco zásadního?

Předevčírem se sejít měli, včera se sejít neměli, protože exprezident Trump konstatoval, že poté, co prezident Zelenskyj navštívil zbrojovku ve státě, který bude spolurozhodovat volby za účasti demokratického guvernéra, tak se nesejdou. Teď je to opět jinak, nicméně nic zásadního z hlediska příslibů, jak bude válka vyřešena, určitě nečekejme. O Donaldu Trumpovi se ví, že dá na první dojem protistrany. Cílem prezidenta Zelenského by tedy mělo být zapůsobit co nejlépe, aby v budoucnu měl šanci nějaké výhody z tohoto setkání získat.

Na Ukrajině dnes přišli o život tři lidé a nejméně jedenáct jich bylo zraněno při ranním ruském dronovém útoku na přístav Izmajil v Oděské oblasti. Jak důležitý je tento přístav?

Ukrajina naštěstí nemá jeden jediný přístav, přístavů je více. Osobně bych ale úplně neřekl, že dnešní nálet se nějak vymyká z toho, co Rusko v posledních měsících proti Ukrajině činí...

autoři: Věra Štechrová , opa
Spustit audio

Související