Herec Jan Vondráček se stane po více než 25 letech novým hlasem pražské a středočeské MHD. Bude muset přemluvit 7 793 nahrávek

28. červenec 2022 15:40

Novým hlasem autobusů a tramvají na linkách Pražské integrované dopravy (PID) bude herec a dabér Jan Vondráček. V anketě, kterou letos v květnu a červnu zrealizoval Dopravní podnik hl. m. Prahy pro něj hlasovalo více než 62 % z celkem 200 013 respondentů. Jan Vondráček vystřídá v této roli paní Dagmar Hazdrovou, která byla hlasem pražských autobusů a tramvají více než 26 let.

První nahrávky s Janem Vondráčkem začnou vznikat v následujících týdnech, v MHD je DPP nasadí v průběhu letošního podzimu.

Ankety o nový hlas autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy se zúčastnilo celkem 200 013 unikátních respondentů, kteří vybírali ze 4 hlasů.

 

Hlasem č. 1 byla Jitka Moučková, herečka a dabérka. Hlasovalo pro ni bezmála 20 tisíc, tj. 10 % respondentů.

Hlasem č. 2 byl Jan Vondráček, herec a dabér. Získal absolutní většinu hlasů, více než 62 %, hlasovalo pro něj celkem 124 316 respondentů a anketu díky tomu jednoznačně vyhrál.

Hlasem č. 3 byla Anna Císařovská, herečka, dabérka a moderátorka, spoluzakladatelka Divadla X10, pro kterou hlasovalo téměř sedm tisíc, tj. zhruba 3,5 % respondentů.

Hlasem č. 4 byl Jakub Stárek, dabér a moderátor, který získal bezmála 50 tisíc, tj. více než čtvrtinu hlasů.

„Stejně jako doposud Dagmar Hazdrová, i Jan Vondráček bude svým hlasem doprovázet cestující nejen na cestách Prahou, ale i celým Středočeským krajem. Ostatně dvě třetiny zastávek leží právě ve středních Čechách," uvedl Petr Tomčík, ředitel ROPID.

Dagmar Hazdrová předá žezlo v namlouvání informací pro cestující herci Janu Vondráčkovi

V Pražské integrované dopravě, na všech autobusových a tramvajových linkách, je v současnosti 13 042 zastávek, z čehož 27 % je na území hl. m. Prahy. To v absolutních číslech znamená 283 jedinečných názvů tramvajových zastávek, 1 316 názvů autobusových zastávek na území hl. m. Prahy a 4 601 zastávek autobusů mimo Prahu v oblastech integrovaných do PID.

„Každý název tramvajové zastávky je navíc nutné nahrát dvakrát – s neklesající intonací, a pak s klesající tzv. do tečky. K tomu je potřebné připočíst až 996 provozních hlášení, což jsou většinou jednotlivá slova či slovní spojení nebo číslovky. Na autobusových městských linkách je provozních hlášení 222 a na příměstských, respektive mimopražských, dalších 92. Nový hlas autobusů a tramvají tak bude muset znovu namluvit a nahrát všech 7 793 stávajících nahrávek, které máme natočeny od paní Hazdrové,“ vysvětlil Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje DPP.

Jan Vondráček – nový hlas autobusů a tramvají PID

·         Divadelní, filmový, rozhlasový a TV herec, dabér, hlas řady audioknih, absolvent DAMU

·         Působil v Divadle Rozmanitostí a v Dejvickém divadle

·         Současná domovská scéna: Divadlo v Dlouhé

·         Ztvárnil více než 120 postav ve filmových a TV snímcích či seriálech, např. Sametoví vrazi, Pokoj v duši, Příběh kmotra, Alois Nebel, Lidice, České století, Hlas pro římského krále, Já, Mattoni, Kapitán Exner atd.

·         V dabingu namluvil bezmála 4 tisíc různých postav

·         První filmová zkušenost: snímek „Romeo a Julie na konci listopadu“, který v roce 1971 natočil režisér Jaroslav Balík

·         Český hlas herců Chrise O'Dowda nebo Bradley Coopera, hlavní postavy vyšetřovatele Patricka Janea (kterého ztvárňuje australský herec Simen Baker) ze seriálu Mentalista nebo Morrise „Vočka“ Szyslaka ze seriálu Simpsonovi

·         Je držitelem více než 20 cen, mezi ty nejdůležitější patří:

o   2010: Cena Františka Filipovského za dabing, Cena diváků za nejlepší výkon – za namluvení hlavní postavy Patricka Janea ze seriálu Mentalista

o   2015: Cena Alfréda Radoka za mužský herecký výkon (hlavní role Lelia ve hře Lháři)

autoři: Kristýna Vašíčková , JMys | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio