Právo platí i na internetu, netvařme se, že je nenávist normální, říká ombudsmanka Anna Šabatová

22. únor 2019

Čtvrtina Čechů prý dodnes neví, kdo Anna Šabatové je. Jí samotné to ale nevadí. Veřejná ochránkyně práv v rozhovoru s Janem Pokorným říká: „Důležité je, aby lidé znali tu instituci, ne mě jako člověka.“

Veřejnou ochránkyní práv je Anna Šabatová přesně pět let. Ještě předtím, až do roku 2007, ale úzce spolupracovala i s předchozím ombudsmanem Otakarem Motejlem. Dělala mu tehdy zástupkyni. A hodně se toho od něj prý naučila. „Vnímala jsem jeho velký nadhled, zároveň byl velmi pracovitý. Byl schopný v práci zůstat do tří do rána,“ vzpomíná Anna Šabatová.

(Nejen) tlak na legislativu

Úřad ombudsmana považuje samotná Anna Šabatová za velmi důležitý. Protože kdyby neexistoval, byla by podle ní úroveň ochrany obyčejného člověka výrazně nižší. „Za 20 let jsme v mnoha oblastech vstoupili do situace a změnil se díky tomu zákon. Přestože už si to třeba lidé s veřejným ochráncem práv nespojují,“ upozorňuje.

Anna Šabatová a Saša Uhlová: Feminismus má přinášet i možnost být bez obav o peníze doma s dětmi

Saša Uhlová a Anna Šabatová

Téma rodinných obědů je teď prý v rodině Uhlových podle ombudsmanky Anny Šabatové jasné – reportáže její dcery, uveřejněné pod názvem Hrdinové kapitalistické práce. „Taky do toho přišly volby,“ dodává Saša. „Co jsem se narodila, tak se u nás doma mluvilo o politice,“ říká autorka reportáží z prostředí, kde se pobírá minimální mzda, diskutovaných v poslední době většinou českých médií.

Kromě tlaku na legislativu má ale úřad veřejného ochránce práv i další úkoly. Anna Šabatová tak například pravidelně navštěvuje instituce, ve kterých jsou lidé vydáni na milost a nemilost vnitřnímu systému: ať už jde o nápravné ústavy, penziony pro seniory, dětské domovy nebo třeba léčebny dlouhodobě nemocných.

A dlouhodobě ji zajímá i problematika Romů. I proto jí nemohl utéct ani nový seriál České televize Most! „Jde o povedený komediální produkt. Ale přece jen, kdybych se bavila s tvůrci, měla bych některé výhrady,“ shrnuje. 

Nenávist na internetu

Za jeden z velkých problémů, kterému současná společnost čelí, považuje nenávist na internetu. „Pokud do toho vrůstá mladá generace, může nabýt dojmu, že je to norma. A toho se bojím,“ vysvětluje. „Sociální médium dělá normu z něčeho, co je v běžném životě exces.“

„Neměli bychom si říkat, že je to normální. Je důležité o věcech mluvit, jasně je pojmenovávat a případně i potrestat. Právo platí i na sítích.“

autoři: Jan Pokorný , als

Související

  • Zástupce ombudsmanky pro zlost? Nakonec třeba ne

    Dlouhodobě to ve vůdčí dvojici úřadu ombudsmana skřípalo, neboť ochránkyni veřejných práv Annu Šabatovou iritoval a jistě ještě irituje její zástupce Stanislav Křeček ze všech sil.