Praha se chystá na evropský summit. Jaká omezení čekají dopravu v metropoli?

Na summit při českém předsednictví v Radě Evropské unie přijede ve čtvrtek a v pátek do Prahy přes 40 prezidentů a premiérů z celé Evropy. Bezpečnost budou zajišťovat stovky policistů z celé republiky. Omezen bude vstup na Pražský hrad a Pražany čekají i omezení pražské dopravě.

Pražskou dopravu čeká krátkodobé omezení v dopravě především v ulici Evropská směrem od letiště do centra Prahy. Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha dojde při průjezdu vládních delegací k částečnému omezení v dopravě. „Neplánujeme ale žádné uzavírky,“ dodává.

Pražský hrad a páteřní komunikace do centra

V blízkosti Pražského hradu, případně na dalších páteřních komunikacích směřujících do centra, může podle Tomáše Lercha dojít k regulaci semafory, aby byla zajištěná takzvaná zelená vlna pro hladký průjezd vozidel.

Pražané musejí počítat s částečnými komplikacemi v dopravě celý čtvrtek 6. i pátek 7. října. Policie proto cestujícím doporučuje, aby využili hlavně městskou hromadnou dopravu.

Omezení na letišti

Summit lídrů Evropské unie se dotkne i letiště Václava Havla. Kvůli specifickým opatřením pro odbavení jednotlivých státních delegací se mohou zpozdit některé lety. Běžné cestující žádná omezení na letišti nečekají.

Čtěte také

Uzavřený Pražský hrad

Od úterý 4. října je také uzavřený celý areál Pražského hradu. Omezení tam potrvá do soboty. Hradčanské náměstí sice zůstává otevřené, i tam ale provoz částečně omezí příjezd delegací.

Česko ve čtvrtek při unijním předsednictví pořádá první setkání takzvaného Evropského politického společenství. K jednomu stolu ve Španělském sále zasedne přes 40 prezidentů a premiérů z celé Evropy. V pátek na to naváže neformální summit lídrů Evropské unie.

autoři: Andrea Kubová , agf
Spustit audio

Související