Spolupracoval se Smoljakem a Svěrákem i medvědy. Režisér Oldřich Lipský by dnes oslavil 100 let

Jeho snímky patří ke klenotům české kinematografie. Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Tři veteráni nebo Tajemství hradu v Karpatech – tyto a více než dvacítku dalších natočil režisér Oldřich Lipský, který se narodil přesně před sto lety. „Někdy jsou medvědi poslušnější než herci,“ vzpomínal na natáčení filmu Šest medvědů s Cibulkou. Připomeňte si jeho úspěšné filmy v reportáži!

Čtěte také

Jeho soukromý život mu příliš radostných okamžiků nepřinesl, a tak jako režisér točil výhradně komedie. V nich se nebál experimentovat – a právě tak v roce 1964 vznikla slavná parodie na western Limonádový Joe aneb Koňská opera.

První snímek ale natočil už o deset let dříve – ve filmu Cirkus bude! tehdy hlavní roli obsadil Jaroslav Marvan. Cirkusové prostředí pak zvěčnil i později v mimořádně úspěšné komedii Šest medvědů s Cibulkou. „Tento film obešel celý svět, taky jsem ho viděl v Americe. V televizi tam běžel pětkrát za sebou,“ vzpomínal Oldřich Lipský v rozhovoru pro Československý rozhlas v roce 1979.

Limonádový Joe

Objevil budoucí herecké hvězdy

Ve filmech Šest medvědů s Cibulkou a Čtyři vraždy stačí, drahoušku svěřil hlavní roli svému bratrovi Lubomírovi, se kterým už měl za sebou také divadelní zkušenost. Krátce po druhé světové válce spolu totiž založili Divadlo satiry. V tom se objevily také budoucí herecké hvězdy jako Miloš Kopecký, Stella Zázvorková nebo Josef Hlinomaz.

Čtěte také

Komedií Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 pak započala jeho spolupráce se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, v jejímž rámci vznikly ještě další tři snímky: Marečku, podejte mi pero, Tři veteráni a také dětská hudební komedie Ať žijí duchové. „Je to pohádka pro chytré malé i velké děti a pro dospělé děti, které se nestydí za to, že je v nich kousek dítěte,“ parafrázoval slova Jana Wericha Oldřich Lipský po premiéře Tří veteránů. Svůj další snímek Velká filmová loupež už ale nestihl dokončit. V průběhu natáčení v roce 1986 náhle zemřel, a tak film dokončil jeho kolega Zdeněk Podskalský.

autoři: Tomáš Maleček , krt
Spustit audio

Související