Co čtou lidé v zahraničí? Začíná Svět knihy Praha a představuje literaturu ze 40 zemí a regionů světa

Pražský knižní veletrh „Svět knihy Praha“ letos již po devětadvacáté zve autorky a autory, nakladatelství a agentury do České republiky. Bohatý literární program a veletržní nabídka lákají čtenáře a čtenářky po čtyři dny na Výstaviště v Praze. Letošní ročník je silně ovlivněn výročím úmrtí Franze Kafky – kromě motta festivalu se stopa slavného literáta odrazí i v tématech diskuzí a skladbě hostů. Český rozhlas nabízí návštěvníkům akce bohatý doprovodný program. 

Pražské Výstaviště je už po devětadvacáté hostitelem veletrhu Svět knihy. Země jako Kolumbie, Norsko, Španělsko nebo Velká Británie představí to nejlepší ze svých literárních počinů. „Irský spisovatel John Boin, autor moderní klasiky Chlapec v pruhovaném pyžamu se bude v debatách zabývat problematikou genderu nebo otázkami, které v současné době řeší mladí lidé. 

Čtěte také

Hostem festivalu je i manželský pár Alexandra a Alexandra Ahndorilovi, jež jsou známí pod pseudonymem Lars Kepler a čeští čtenáři mohou znát jejich detektivky,“ představuje Tereza Cedidlová z kulturní redakce Českého rozhlasu hlavní hvězdy, které na akci letos dorazí diskutovat se čtenáři.

Mezi oceňované české literátky, které je možné na festivalu potkat, patří například Radka Denemarková nebo letošní vítězka ceny Magnesia Litera Alena Machoninová. Návštěvníci se mohou těšit i na večerní křest nové knihy Pavla Kohouta, Taková láska.

Inspirace Kafkou

Program je silně ovlivněn výročím stoletého úmrtí Franze Kafky - nad mottem akce, citátem slavného spisovatele, se bude zamýšlet jeden z největších současných spisovatelů Peter Stamm. S návštěvníky bude také debatovat Reiner Stach, tvůrce Kafkova životopisu, a zahajovací koncert festivalu má na starosti kapela Kafka band. Téma letošního ročníku je i pojítkem s čestným hostem, projektem Das Buch, který se zabývá německo-jazyčnou literaturou.

Český rozhlas má na veletrhu svůj stánek, na kterém se návštěvníci mohou zúčastnit rozmanitého programu – Nina Špitálníková zde pokřtí svou novou knihu Severka, zároveň se z výstaviště vysílá Rádio Junior, Plus i Radiožurnál

Radiožurnál odvysílá živě ve čtvrtek 23.5. od 16 do 17 hodin Hosta Jana Pokorného a v 17 hodin pak Dvacet minut Radiožurnálu.

Program Českého rozhlasu na veletrhu Svět knihy 2024
autoři: Tereza Cedidlová , zup
Spustit audio

Související