Dnes je den neplodnosti. Dětí narozených díky umělému oplodnění přibývá

Asi 5 procent dětí ročně v Česku přijde na svět díky asistované reprodukci. U příležitosti Dne neplodnosti to připomíná Národní registr asistované reprodukce. Podle jeho dat se navíc počet takto narozených dětí za posledních 15 let zdvojnásobil a nejspíš dál poroste. Roli v tom můžou hrát nemoci, životní styl nebo třeba trend zakládat rodinu v pozdějším věku.

„Byl mi diagnostikován myom na děloze. Myom se hodně zvětšoval, měl jsem bolesti břicha...,“ popisuje 31letá Jitka Sedláková z Brna. Vždycky toužila stát se matkou. Kromě myomu jí lékaři diagnostikovali endometriózu. Rozhodla se proto pro asistovanou reprodukci na soukromé klinice.

„Bylo to obrovsky psychicky náročné. Pořád tam byla nejistota toho, jestli v budoucnu vůbec budu mít děti. Při každé kontrole mi říkali ,Musíte rychle otěhotnět!‘,“ vypráví Jitka Sedláková.

Endometrióza u 30 procent

Podobné případy pečují i lékaři v Centru asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno. Podle tamní lékařky Lenky Mekiňové asi u 30 procent pacientek diagnostikují endometriózu. V poslední době ale hlavně vzrůstá trend, kdy ženy odkládají mateřství do pozdějšího věku:

„Čím dál víc žen využívá mražení vajíček na pozdější použití. Určitě to doporučuji ženám, které se ještě necítí nebo nemají zázemí na založení rodiny.

Při umělém oplodnění embryologové sledují embrya pod mikroskopem a vyberou nejlepší z nich

U žen nad 35 let se výrazně snižuje pravděpodobnost, že otěhotní. Nejplodnější období je ve věku od 20 do 25 let, pokračuje Pavel Otevřel ze sekce Asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti:

V současné době, i z hlediska socioekonomických standardů, životních podmínek, dostupnosti vzdělání, dostupnosti antikoncepce, je jasné, že tak brzo děti ženy mít nebudou.

Pojišťovny v České republiky přispívají pacientkám do 40 let 50 tisíc korun až na čtyři cykly umělého oplodnění. Většinou to ale nepokryje všechny náklady.

Co čeká páry na klinice?

Pár projde nejprve kompletním zdravotním screeningem, který by měl odhalit prvotní příčinu neplodnosti, například neprůchozí vejcovody, problematický spermiogram, věk… Na jeho základě lékaři určí nejvhodnější další postup.

Nejjednodušší metodou asistované reprodukce je inseminace, tedy zavedení odebraného spermatu do dělohy. Jde o jednoduchý, rychlý a nebolestivý zákrok, který celý hradí zdravotní pojišťovna. Jeho nevýhodou je poměrně malá úspěšnost.

Metoda IVF (In vitro fertilizace) spočívá v odběru pohlavních buněk rodičů (vajíček a spermatu) a jejich spojení mimo tělo v laboratorních podmínkách. Před odběrem musí žena podstoupit hormonální stimulaci, díky níž se z vaječníku uvolní víc vajíček najednou. Samotný odběr probíhá v lokální nebo celkové anestezii a trvá asi 15 minut. Po spojení se spermií odborníci kultivují vajíčko ve zkumavce a zhruba po pěti dnech vyberou nejlépe se vyvíjející embryo, které zavedou do dělohy. Ostatní embrya zamrazí pro další možné použití.

autoři: Hana Novotná , agf
Spustit audio

Související