První československé dítě ze zkumavky slaví 40. narozeniny. Díky metodě IVF se narodily už miliony dětí

Přesně před 40 lety přišlo v Československu a zároveň v celé střední a východní Evropě na svět první dítě po umělém oplodnění. Chlapec se narodil díky vědcům a lékařům z Centra asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno. Přestože lékaři tehdy tvrdili, že metoda je moc složitá a masově se v budoucnu nerozšíří, dodnes se tak narodily miliony dětí na celém světě.

„První československé dítě takzvaně ze zkumavky, které se včera narodilo na první ženské klinice Fakultní nemocnice v Brně, je chlapec.“ Tuto zprávu si vyslechli posluchači Československého rozhlasu 5. listopadu 1982. Lékaři se tehdy domnívali, že metoda je složitá a bude úspěšná jen u několika desítek žen.

„Použití této metody ve větším měřítku není v dohledné době možné. Metoda je příliš náročná. Bude se týkat jenom určité skupiny žen, kde jsou nejlepší podmínky, aby tato metoda měla úspěch,“ doplnil gynekolog a porodník Ladislav Pilka, který se svým týmem narození prvního dítěte u nás umožnil.

Přes 9 milionů dětí

Přesto se na světě po umělém oplodnění podle odhadů Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii narodilo přes 9 milionů dětí. Dnes tak lékaři pomáhají ženám s různými druhy problémů.

Čtěte také

V Centru asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno pomohly i třiatřicetileté Janě Hermanové. Ta má dnes dvouletého syna Davida.

„Dostala jsem se do Centra léčby endometriózy a pak až do Centra asistované reprodukce, kde jsme v roce 2017 zkusili jeden pokus na umělé oplodnění. To nevyšlo a domluvili mi operaci. S pokusy jsme pokračovali, z třetího pokusu se narodil Davídek,“ popisuje s radostným úsměvem Jana Hermanová.

Po umělém oplodnění otěhotní 30 % žen

Podle lékařky Centra Lenky Mekiňové v Česku po umělém oplodnění otěhotní 30 % žen. „Když se mě pacientka zeptá, kolik žen u vás otěhotní po umělém oplodnění? Jakékoliv číslo, které je vyšší než nula, je pro ni dobré, protože ona by bez nás neotěhotněla.“

Pomoc lékařů v Centru asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno za 40 let jeho fungování vyhledalo přes 10 tisíc párů.

autoři: Hana Novotná , vma
Spustit audio

Související