Češi mezi láskou a nenávistí k EU. Proč chceme být druhým Švýcarskem?

Češi jsou známí jako největší euroskeptici v Evropské unii. Ale platí tato nálepka skutečně? Kde nebo spíš u koho je její původ? A může vztah Čechů k unii změnit současné předsednictví v Radě EU? O tom autoři podcastu mluví se sociologem a ředitelem agentury STEM Martinem Buchtíkem.

Obyvatelé Česka podle Martina Buchtíka rozhodně nejsou v pohledu na Evropskou unii rozděleni jen na dvě skupiny. Jejich vztah k ní je složitější. Přesto se v Česku podle něj nápadně často vyskytuje touha stát se druhým Švýcarskem.

sociolog Martin Buchtík

„Ta touha je tady od první republiky. A je to zajímavé, protože o Švýcarsku toho moc nevíme. Jen že jsou tam krávy – které jsou možná fialové, možná ne – čokoláda, peníze, hodinky, sýr a že každý doma může mít pušku,“ poznamenává sociolog.

Je za tím podle něj touha nejen Česka, ale obecně menších států ve střední a východní Evropě být mostem mezi Východem a Západem.

Proč tomu tak je? Jak se stavět k mýtům o Evropské unii – vyvracet je, nebo ne? A jak o tom všem mluvit se svojí babičkou? Poslechněte si další epizodu Bruselských chlebíčků.

Martin Buchtík ve studiu se Zdeňkou Trachtovou
autoři: Filip Nerad , Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio