Pozor, topím se! šprýmují puberťáci. „A při tom neumí správně plavat,“ říká profesionální plavčík

22. červenec 2015

Ve velkých vedrech si musíme dávat v bazénu a na koupališti pozor – jsme unavení a přehřátí, a proto bychom neměli přeceňovat síly. Profesionální plavčík a šéf Akademie dobrovolných záchranářů ČR Petr Sejkora během letošního léta nemusel ve vodě zasahovat ani jednou, pouze u drobných poranění na kluzkém povrchu u vody.

„Nejvíce dochází k úrazům při pádu u vody, když lidé chodí rychle po kluzkém povrchu, tržné rány vznikají při rozběhu ke skoku do vody,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou po lince z Ústí nad Labem.

V parných dnech lidí na koupalištích a v bazénech neustále přibývá, a plavčík musí neustále chodit kolem vody, sledovat hladinu a spoléhat na lidi, kteří, když je potřeba, tak ho upozorní. „Zodpovědná jsou děcka od 14 do 17 let, naopak nezodpovědní jsou lidé od 18 let do 24 let, pijí alkohol a předvádí se,“ upozorňuje.

Čtěte také

Vadí mu také, že v letním období na koupalištích si lidé dělají srandičky i z plavčíků – vyvolávají, že se topí, a přitom to není to pravda. „Dělají to většinou puberťáci,“ říká.

Školy nemají na povinné plavání peníze

Protože jsou ve velkých vedrech lidé unavení, tak se nedoporučuje přepínat síly, machrovat, ale plavat spíše po kousíčkách. A pokud jste přehřátí a skočíte do vody, tak hrozí, že dostanete šok a utonete.


Zásady resuscitace: když vytáhneme tonoucího z vody, zjistíme jeho stav. Pokud nedýchá, tak zahájíme resuscitaci, 30 stlačení a 2 vdechy.

V Česku se průměrně utopí ročně kolem 250 lidí. To je číslo ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi vysoké. Proč tomu tak je? „Lidé neumí plavat. Školy nemají možnost připravovat děcka. Plavání dnes není povinné, školy by to sice rády dělaly, ale není na to dostatek peněz, “ říká.

A jakou chybu dělají rodiče s dítětem na plovárně? „Nehlídají dítě dostatečně. Myslí si, že dítě má kruh a že ho mohou nechat bez dozoru. Ale takové čtyřleté dítě může kruhem propadnout,“ podotýká. K dobrým pomůckám podle něj patří pásy a rukávy, které se kupují podle váhy dítěte, a proto je potřeba přečíst návod.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio