Povolební vyjednávání za ČSSD povede zatím pouze Sobotka. Tým vznikne až později

31. říjen 2013
Zprávy

ČSSD dala veškeré vyjednávací pravomoci o nové vládě do rukou svého předsedy, a to až do 10. listopadu, kdy se uskuteční schůzka ústředního výkonného výboru. Pak teprve grémium ustanoví a rozšíří vyjednávací tým. Na brífinku po jednání grémia to uvedl Bohuslav Sobotka.

„Vzhledem k tomu, že se rozpadl vyjednávací tým, který byl schválen na předsednictvu strany, politické grémium dnes pověřilo předsedu sociální demokracie, aby vedl povolební vyjednávání za sociální demokracii,“ shrnul jednání grémia strany její předseda Bohuslav Sobotka.

Dále se grémium dohodlo na tom, že až po jednání ústředního výkonného výboru, které se bude konat až 10. listopadu, se politické grémium sejde znovu, aby ustanovilo a rozšířilo vyjednávací tým za sociální demokracii. Měly by v něm být klíčové osobnosti z vedení strany, zástupci poslanců a senátorů. Nebude tam zřejmě Michal Hašek a šéf poslanců Jeroným Tejc, který o to nebude dle svých slov usilovat.

Na grémiu se jednalo také o lánské schůzce. Její účastníci Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Milan Chovanec a Jiří Zimola se snažili zbytek vedení strany přesvědčit, že s prezidentem nedomlouvali puč. Pro emotivní atmosféru se však shoda nenašla.

„Zabývali jsme se tou situací, do které se sociální demokracie dostala poté, kdy na předsednictvu byl schválen návrh na to, aby předseda strany byl vyřazen z vyjednávacího týmu a posléze došlo k vleklé krizi v sociální demokracii,“ potvrdil také Bohuslav Sobotka.

Sobotka požadoval rezignaci účastníků schůzky minimálně proto, že o setkání lhali. K té však ale nedošlo. Nyní bude k věci zaujímat postoj ústřední výkonný výbor.

Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička mají spory v ČSSD delšího trvání. „Takzvaní haškovci a sobotkovci bojují spolu už opravdu velmi dlouho a velmi intenzivně od volby prezidenta, kdy Sobotkovo křídlo prosadilo nepříliš silného kandidáta,“ objasňuje Radko Kubičko a dodává, že nicméně pokusy o výměnu předsedy podle něj jsou špatně načasované.

Čtěte také

Michal Hašek po brífinku také prohlásil, že si je vědom svých osobních chyb, že na funkci statutárního místopředsedy nelpí a své rozhodnutí sdělí po úvahách a konzultacích se spolustraníky ústřednímu výboru strany. Na grémiu se omluvil ostatním členům strany a občanům, že lhal ohledně schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Lhát se nemá ani v politice, ani v životě. Považuji to za svoji osobní chybu a bude to samozřejmě součást mého zvažování, a jakým stanoviskem předstoupím pře ústřední výkonný výbor,“ uvedl Michal Hašek.

„Lánská schůzka není to nejpodstatnější. Podstatné je to, že se lhalo,“ konstatuje senátorka a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a dodává, že podle ní je pozitivním závěrem z jednání grémia to, že Bohuslav Sobotka získal volnou ruku k výběru členů vyjednávacího týmu a Michal Hašek se omluvil.

Čtěte také

Na brífinku pak Sobotka zdůraznil, že vedení strany má zájem na tom, aby se krize rychle vyřešila a aby zbytečně nekomplikovala povolební vyjednávání.

„Sociální demokracie se musí dostat rychle zpět do kondice tak, aby byla schopna jednat o sestavení příští vlády. Máme klíčovou odpovědnost a jako strana, která volby vyhrála, této odpovědnosti chceme dostát,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Politické grémium strany se sejde také příští týden. V plánu bude analýza volebních programů jednotlivých, do sněmovny zvolených politických stran a příprava na zahájení jednání. V první řadě se podle Sobotkových slov obrátí ČSSD na KDU-ČSL a hnutí ANO 2011. Lze také očekávat, že se mezi témata zařadí i schůzka s prezidentem, protože čtyři z pěti jejích účastníků jsou právě členy grémia.

autoři: ČRo , mak , vma , Marína Dvořáková
Spustit audio