Povinné roušky a testování. Děti z prvního stupně se vrátí do škol, v lavicích se budou střídat po týdnech

Od pondělí se do školních lavic vrátí žáci prvního stupně základní školy, a to v takzvané rotační formě. Do školek půjdou jen předškoláci. Jak se školy připravují na návrat části dětí ke klasické výuce? 

Čtěte také

Žáci prvního stupně základních škol se od pondělí 12. dubna vrátí do školních lavic v takzvané rotační formě. Budou vždy týden chodit do školy a týden se budou učit distančně z domova.

„Rotace nejsou nápadem ministerstva školství, ale doporučením epidemiologů. A čísla ukazují, že by se takto mohlo vrátit více žáků. Třetí, čtvrté a páté třídy, kde jsou rodiče doma s ošetřovným, nebyli ve škole od Vánoc,“ vysvětlil pro Radiožurnál ministr školství Robert Plaga. 

Konkrétní způsob rotace se bude v jednotlivých školách lišit. „U nás nastoupí první a třetí třída. Je to o počtech, tak abychom dodrželi všechny bezpečnostní pokyny například s ohledem ke školnímu stravování,“ vysvětluje Hana Stýblová, členka Asociace ředitelů základní škol.

Víc možností, jak učit

Zatímco v distanční formě výuky musely školy často přistupovat k redukci učiva, rotační způsob výuky podle Hany Stýblové umožňuje víc možností. Řada učitelů už je navíc nyní očkovaná, byť někteří zatím pouze první dávkou. 

„Okolo rotace je hodně diskuzí, je to ale jedna z cest, kterou respektujeme a která přispěje k lepšímu vzdělávání. Budete mít totiž děti ve škole aspoň týden a prodiskutujete s nimi úkoly, které pak budete učit on-line.“

Čtěte také

Testy dvakrát týdně

Ve školách budou povinné roušky a děti budou také dvakrát týdně testovány antigenními testy, a to v pondělí a ve čtvrtek. Odběr bude probíhat z přední části nosu, a bude tedy neinvazivní, upřesnil ministr Plaga. 

Pokud někomu ze třídy vyjde test pozitivní, bude muset absolvovat přesnější PCR test. Až pokud se výsledek antigenního potvrdí, budou muset testy podstoupit jeho spolužáci.

Ministerstvo školství má podle Plagy připravený manuál, výuková videa nebo letáky pro školy i pro rodiče a vyučující. Jsme připraveni,“ ujistil. Veškeré instruktážní a vysvětlovací materiály zveřejnilo ministerstvo na svém webu testovani.edu.cz.

 Vrátí se i předškolní děti a praktická výuka

Do mateřských škol se zatím vrátí jen předškoláci, a to v maximálně 15členných skupinách. Roušky mít nemusí. Obnoví se rovněž praktická výuka na středních školách. Základní umělecké a jazykové školy se od 12. dubna otevřou ve formě jeden žák na jednoho učitele.

Od 19. dubna by se pak měli na praktickou výuku a do laboratoří vrátit studenti středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a posledních ročníků vysokých škol, to ale ještě vláda potvrdí podle aktuálních dat.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související