Poutko na kladivo, kapsa na nářadí. Lacláče byly módním hitem 90. let. Měli jste je také?

16. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Výstřelkem módy devadesátých let byly kalhoty s laclem, krátce lacláče. Nosili je teenageři, popové hvězdy, muži i ženy, prostě každý. Lacláče se daly sehnat s rovnými nohavicemi nebo zúženými ve stylu mrkváčů, ale i jako kraťasy. Komu připadaly málo ležérní, směl je nosit na jednom rameni odepnuté.

Lacláče vycházely z klasického pracovního oděvu, jaký už ve 20. letech nosívali v USA farmáři a dělníci v továrnách nebo při stavbách tratí. A proto ani později klasickým lacláčům nechyběla vpředu kapsa na nářadí a po straně poutko na kladivo.

Čtěte také

Lacláče nemusely být nutně džínové, přípustné byly i různě barevné bavlněné. Ženy je kombinovaly s další módní hitovkou – tílkem se špagetovými ramínky. Klidně jste ale mohli zvolit i jakékoliv jiné přiléhavé triko. K tomu samozřejmě bílé ponožky a tenisky. Ve výšce pasu měly sice poutka, ale dát do nich pásek by bylo módní faux pas.

Americký dělník

Než v 90. letech masově zaplavily naše šatníky, staly se nakrátko symbolem ženského hnutí. V 70. letech chodily západní Němky v lacláčích obarvených na světle fialovo. Chtěly se tím vymezit vůči stereotypům v konfekční ženské módě a propagovat samy sebe coby politicky a společensky uvědomělé ženy.

Ať už lacláče sloužily ženám jako politický symbol nebo jen pohodlný módní kousek, musely si dávat pozor na jednu věc: Neodkládat návštěvu toalety na poslední chvíli, protože manipulace s nimi byla přece jen poněkud obtížnější.

autor: kult
Spustit audio