Potrat jako vražda? Polští poslanci odmítli radikální návrh protipotratového zákona

Polským parlamentem neprošel občanský návrh zákona na absolutní zákaz interrupcí. Sejm ho většinou hlasů odmítl už v prvním čtení. Zákon navrhla Nadace pro právo na život a chtěla v něm především prosadit, aby byl plod z právního hlediska považovaný za dítě už od okamžiku početí, a potrat by tedy byl vraždou. Matce a lékaři, který by zákrok provedl, by za ni hrozilo od 5 do 25 let vězení, v krajním případě i doživotí.

Většina polského Sejmu je v těchto otázkách velmi konzervativní, přesto návrh zákona odmítla. „Říkají, že je příliš radikální a že se chtěli vyhnout radikalizaci z obou stran. Je ale možné, že se spíš obávají poklesu preferencí, protože další zpřísnění si podle průzkumů přeje jen velmi malý zlomek voličů,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín.

Čtěte také

V Polsku se také zvedla vlna protestů, a to zvláště poté, co v Pštině zemřela třicetiletá žena, u které lékaři tak dlouho otáleli s odstraněním poškozeného plodu, až žena zemřela na otravu krve. Lékaři se totiž báli, že je mohou potrestat už podle této nové legislativy.

Ta současná potrat umožňuje jen ve dvou případech: je-li těhotenství výsledkem znásilnění nebo ohrožuje-li plod zdraví matky. Ústavní soud zrušil třetí možnost, kdy byl potrat legální také v případě těžkého poškození plodu.

Spustit audio

Související