Pomáhá nevidomým i lidem s dyslexií. Izraelský expert představuje umělou inteligenci, která umí číst

12. březen 2020
Podcast Budoucnost R

Přečíst si, ve které ulici se nacházíte, nebo zjistit na hodinkách, kolik je hodin, je pro lidi se zdravým zrakem běžnou součástí života. Nevidomí a slabozrací ale musí používat různé pomůcky. Izraelská společnost OrCam pro ně vyvinula zařízení MyEye. Ředitel izraelského start-upu OrCam pro střední a východní Evropu Irie Meltzer pro Budoucnost R vysvětlil, jak jejich technologie funguje.

OrCam MyEye je zařízení velké asi jako USB disk, které pomocí umělé inteligence umí převést text na mluvené slovo a v budoucnu třeba i navigovat nevidomé po místnosti. Malou kamerku si nevidomý umístí na brýle a ona pak rozeznává text, barvy, ale taky obličeje lidí kolem. 

OrCam MyEye 2 vychází z technologie vyvinuté původně pro samořídicí auta

První generaci společnost uvedla na trh v roce 2015, modernější verzi OrCam MyEye2 spatřila světlo světa před dvěma lety. 

„Vzali jsme všechno ze základní jednotky, baterii, všechny algoritmy, a vložili to do tohoto malého zařízení. Takže to, co vidíte dnes, je fotoaparát, který má v sobě všechno potřebné,“ ukazuje  Irie Meltzer. „Je velký jako váš prst a váží jen 22,5 gramu.

Jak podcast odebírat v mobilní aplikaci mujRozhlas?

  1. Zobrazte si v aplikaci podcasty
  2. Klikněte na Budoucnost R
  3. V pravém horním rohu nad obrázkem byste měli vidět tři tečky
  4. Klikněte na tečky a z nabídky vyberte Přidat pořad do mujPlaylist
  5. Budoucnost R pak už vždycky najdete – stačí na liště kliknout na ♥mujPlaylist

Kamerka MyEye není určena pouze lidem se zrakovým postižením, ale může pomoci i lidem, kteří mají problémy se čtením. Izraelská technologie dokáže jednoduše číst za ně.

Umělá sítnice i implantát v mozku

Zařízení, které by pomáhalo nevidomým a slabozrakým například číst, nemusí mít jen podobu USB disku, ale třeba umělé sítnice.

Čtěte také

Italský technologický institut například vyvinul implantát z polovodivých polymerů, které působí jako fotovoltaický materiál a absorbují fotony ze světla vstupujícího do oční čočky. Když k tomu dojde, elektřina stimuluje neurony sítnice a zaplní mezeru po poškozených fotoreceptorech oka.

Vědci z Univerzity Miguela Hernandeze ve španělské Elche šli ještě o krok dál a implantát umístili do zadního mozku. Lidé, kteří už mají zrakové nervy odumřelé, díky tomu mohou rozlišovat aspoň hrubé obrysy.

Jak úzce vývojáři spolupracují přímo s nevidomými? Jak souvisí vznik OrCam MyEye s vývojem technologií pro samořiditelná auta? A jak zařízení společnosti OrCam pomáhají nedoslýchavým nebo lidem s obličejovou slepotou? Poslechněte si celý podcast s Irie Meltzerem.

autor: Vojtěch Koval
Spustit audio