Polsko slaví 40. výročí vzniku nezávislého odborového hnutí Solidarita

Polský institut v Praze při této příležitosti připravil světelnou projekci na Malém náměstí v Praze, která připomněla zásadní okamžiky hnutí, které ovlivnilo i tehdejší Československo. 

Nechť tvůj Duch sestoupí – toto provolání papeže Jana Pavla II. uzavřelo 2. června 1979 jeho kázání ve Varšavě před statisícovým davem. O rok později vzniklo nezávislé odborové hnutí Solidarita.

Dobové záběry hlavy katolické církve proto zahájily vzpomínkový videomapping na Malém náměstí. „Volal svatého ducha, aby přišel a proměnil tuto zemi a ty slova se potom staly takovým nepsaným mottem Solidarity,“ vysvětluje ředitel Polského institutu Maciej Rucza

Zatýkání aktivity hnutí nezastavilo

V létě 1980 začali v polských podnicích rozsáhlé stávky. 31. srpna pak polští komunisté přistoupili na podmínky stávkujících, včetně požadavku na vznik nezávislých odborů. Protesty dělníků přitom v předešlých letech režim vždy brutálně potlačil. 

Čtěte také

Podle Ruczaje ale spolu s Hnutím Solidarita povstalo celé Polsko. „Každý z těch lidí musel udělat nějaké klíčové rozhodnutí. Já řeknu to svoje ne a ponesu si případné důsledky.“

Rozmáhající se hnutí se ale komunisté snažili potlačit a v prosinci vyhlásili výjimečný stav. Začalo zastrašování a zatýkání představitelů Solidarity.

Aktivity hnutí to ale nezastavilo. V únoru 1989 se sešli zástupci Solidarity s vládnoucími komunisty. Výsledkem několikatýdenních jednání byly červnové už částečně svobodné volby.

Spustit audio

Související