Politické strany nemají co nabídnout. A tak přichází marketing, říká komentátor Petr Nováček

18. květen 2018

Jako třináctiletý chlapec si začal schovávat noviny. Jeho život ale vždy mnohem víc formoval rozhlas. „Narodil jsem se s oční vadou, vždy jsem si proto mnohem víc pamatoval to, co jsem slyšel, než co jsem viděl,“ vzpomíná rozhlasový komentátor Petr Nováček v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Politika ho zajímala odjakživa. Když mu bylo pět, poslouchal Svobodnou Evropu, později se bavil nad projevy Antonína Novotného, na jehož hity jako „maso bude vbrzku, soudruzi!“ vzpomíná dodnes.

„Odmalička jsem se učil, že neexistuje jen jedna pravda. A že pravda rozhodně není to, co vidíte všude na plakátech,“ shrnuje Petr Nováček.

Marketing a politika

Domácí politiku komentuje už mnoho let. A zůstal při tom – navzdory zážitkům s totalitním režimem, které formovaly jeho dětství – vždy striktně profesionální: o svém skutečném občanském postoji nikdy nepronesl ani slovo.

„Někdy je to složité. I já mám své preference a jsou věci, které se mi osobně nelíbí, protože se podle mého soudu nedělají. Každému přeji jeho politický názor – kromě fašounů, antisemitů a podobně. Ještě na počátku 90. let ale měly politické spory určitou figuru a osobnosti,“ vzpomíná.

Protože strany přestaly mít co nabídnout, začaly se objevovat obskurní zjevy, které byly schopny stranu uchopit. Třeba marketingově.
Petr Nováček

Čtěte takéPetr Nováček: Volby před 25 lety – velké naděje, velká zklamání

To se podle Petra Nováčka během následujících let změnilo: vyměnili se politici a politické strany ztratily kredit, a tak se naučily politiku dělat mocensky. „O velké ideje už od přelomu století není zájem,“ upozorňuje komentátor. „A protože strany přestaly mít co nabídnout, začaly se objevovat obskurní zjevy, které byly schopny stranu uchopit. Třeba marketingově.“

Připomíná přitom volby v roce 2006, které vynesly na vrchol Věci veřejné Víta Bárty. Ale Věcmi veřejnými to neskončilo. „V roce 2011 vzniklo hnutí, které založil Andrej Babiš. A když v roce 2012 neuspělo v senátních volbách, svěřil to Andrej Babiš jako zkušený podnikatel lidem, kteří tomu rozumí – a hnutí přestavěl neuvěřitelným způsobem.“

Petr Nováček jako host Lucie Výborné
autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio