Policie vycenila zuby na bývalé vedení fotbalového svazu

22. červenec 2009
Pod kůži

Necelý měsíc po rozloučení s funkcí šéfa fotbalového svazu čekali na Pavla Mokrého před domem policisté se samopalem v ruce. Obdobné probuzení si v úterý navíc užili i dva další někdejší vysoce postavení fotbaloví funkcionáři - Ladislav Malý a Václav Chvála. Protikorupční policie je podezírá z krácení daně za prodej vstupenek na mistrovství Evropy v Portugalsku 2004. Šlo o nepřipravenou akci, jak tvrdí předvedení funkcionáři, nebo se policie jen připojila k Ivanu Haškovi v boji za očistu českého fotbalu?

Začala akce, kterou můžeme nazvat "policejní otvírání Pandořiny skříňky českého fotbalu". Co všechno se v jejích zákoutích může objevit? Pokud se toto proroctví naplní, bude včerejší zadržení bývalého předsedy fotbalového svazu Pavla Mokrého a dvou někdejších členů výkonného výboru Ladislava Malého a Václava Chvály jen první vlaštovkou.

"Nikdo mě nevyslechl. Na záchod se mnou chodili dva ozbrojení policisté. Neměl jsem tkaničky, pásek, sebrali mi všechny osobní věci a nesměl jsem telefonovat. Mám doma pětitýdenní dceru a s manželkou jsem měl za celý den jediný kontakt. Připadal jsem si, jako bych minimálně někoho zabil nebo vykradl banku," popisuje dramaticky své zážitky Václav Chvála.

A ještě barvitěji vykresluje lapání ředitele brněnského klubu Pavla Mokrého. Někdejšího policejního důstojníka zajistili příslušníci téže profese v plné zbroji. "Pro pana Mokrého přijela do Brna, tuším, zásahová jednotka se samopaly a tak dále. Je na tom stejně. Za celou dobu ho nevyslechli a nesdělili mu obvinění. Mohu použít příměr, že jsme se v těchto dnech vrátili o 30 let zpátky. Jsou to prach sprosté estébácké metody," stěžuje si Václav Chvála.

Tvrdí, že pro něj případ skončil, protože nedostal žádné další předvolání nebo jiný náznak toho, že ho bude policie nadále vyšetřovat. Podle mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové jsou ale jak Chvála, tak Mokrý s Malým podezřelí. "Z trestného činu zkrácení daně, poplatku a i jiné povinné platby," upřesnila.

To se má týkat nakládání se vstupenkami na mistrovství Evropy 2004. Ale tématem v souvislosti s těmito vstupenkami je také podezřelý systém jejich distribuce, jak ho popisuje někdejší místopředseda a opozičník bývalého výkonného výboru svazu Jiří Kubíček.

"Představte si, že předseda okresu dělá čtyři roky zadarmo. Představte si, že si objedná dvě vstupenky na mistrovství světa a pak někdo z výkonného výboru vytáhne jeho kámoše, který v okresním fotbalovém svazu nedělá nic, a jeho kámoš jich má šest. A oni mu říkají, že nemůže mít, protože je s někým kámoš. Tady jsou kluby, které se nikdy nedostaly do letadla, protože tam letí taxikáři, protože tam letí kamarádi taxikářů za prebendy," vysvětlil.

Takové praxi by odpovídalo i to, že si protikorupční policie vyžádala seznam cestujících na EURO 2004 od společnosti Travel Service. Ta pro fotbalový svaz zajišťovala dopravu některých majitelů vstupenek do Portugalska.

"Policie si standardně vyžádala některé dokumenty a seznamy cestujících, které se týkaly charterové přepravy, protože jsme letecký dopravce pro Českomoravský fotbalový svaz. Z tohoto důvodu si vyžádala některé dokumenty a seznamy cestujících, které se týkali EURO 2004," vysvětluje mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková.

Neprůhledností systému distribuce vstupenek na velké mezinárodní akce se zabýval už i současný výkonný výbor fotbalového svazu. "Problém byl v tom, že veškerý tiketing byl rozdělen mezi STES a ČMFS. Byla tam určitá dvojkolejnost, která následně umožňovala chaos, který v tom byl. Umožňovala netransparentnost, vytvářel se značný prostor pro spekulace a pochybnosti, jak to celé probíhalo. Stížnosti tam byly a myslím, že do jisté míry byly oprávněné," tvrdí svazový místopředseda Jindřich Rajchl.

Nakládání se vstupenkami, okolo kterého se celý případ točí, měla na starost svazová společnost Fotbal Trading. Všichni z trojice Mokrý, Chvála, Malý se postupně vystřídali v jejím vrcholném managementu. Fotbal Trading, který je od února letošního roku v likvidaci, odpovídal také mimo jiné za podivný prodej svého vlastního sídla - totiž svazové budovy v pražské Kozí ulici.

Bývalí šéfové fotbalu měli prodat něco, co jim nepatřilo

Necelý měsíc po volbě nového vedení krouží kolem českého fotbalu jednotky protikorupční jednotky policie. A vůbec neloví malé ryby. Je to závěrečná černá tečka za působením bývalého vedení? Nejspíš ne.

Měsíc po nástupu do funkce předsedy fotbalového svazu řeší Ivan Hašek první velký problém. Policie podezírá bývalé vysoce postavené funkcionáře z krácení daní za prodej vstupenek na mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004. A snad také z jiných machinací se vstupenkami na velké fotbalové turnaje.

I proto Hašek v úterý na tiskové konferenci neskrýval obavy z dalších kostlivců ve strahovských skříních. "To nikdo nemůže říct, protože stav, jaký je, se snažíme monitorovat. Uvidíme, až budou závěry z auditu. V tuto chvíli je předčasné něco dál komentovat. Je to spíš otázka času seznámit se s celým chodem a jakým způsobem fungoval svaz," řekl Hašek.

Jaké další třaskavé informace by mohl audit objevit? Dlouholetí kritici svazových poměrů poukazují především na prodej domu v Kozí ulici. Historické sídlo českého fotbalu prodali svazoví funkcionáři v roce 2007. Údajně proto, že neměli dostatek prostředků na jeho opravu.

Nejbližší spolupracovník Ivana Haška a současný místopředseda svazu Jindřich Rajchl v rozhovoru pro Radiožurnál začátkem července transakci zpochybnil: "Na to se musíme určitě podívat. Byl jsem velkým kritikem prodeje domu v Kozí ulici. Spousta lidí tvrdila, že to byl nejlepší způsob, jak s majetkem naložit. Chvi, aby mi auditor řekl, jestli to tak skutečně bylo, nebo nikoliv."

Nemovitost, která patřila svazu od 20. let minulého století, koupila ve výběrovém řízení za 120 miliónů korun společnost Agropodnik Olešná. Následně se ovšem ukázalo, že dům získala i přesto, že nabídla až pátou nejvyšší částku. Podle olomouckého funkcionáře Jiřího Kubíčka se v minulém roce nabízel za 200 miliónů korun.

Rajchl ale vidí i další dvě pochybení. "První chyba byla v tom, že výkonný výbor si měl nechat odsouhlasit prodej valnou hromadou. Majetek nebyl výkonného výboru, ale patřil ČMFS. Druhý problém, který tam nastal, bylo nezvládnutí daňové situace, kdy se jenom na daních zaplatilo 26 miliónů. Myslím, že to je obrovský lapsus a obrovský problém," přiblížil.

Bývalý místopředseda Jiří Kubíček také ještě před koncem svého funkčního období předal prodej domu v Kozí ulici k přešetření policii. Stejný postup nevylučuje ani Haškův tým. Ale pouze v případě, že podobné kroky doporučí auditoři. "Určitě nepůjdeme cestou nějakých anonymních udání. Budeme se pohybovat v naprosto otevřené a transparentní rovině," dodal Hašek.

Haškův nejdůležitější úkol - vrátit českému fotbalu kredit

Bývalých vysoce postavení fotbaloví funkcionáři byli zadrženi protikorupčními jednotkami policie. Jedním z velkých kritiků bývalého vedení Českomoravského fotbalového svazu je předseda revizní a odvolací komise fotbalového hnutí Ondřej Lněnička.

Ten na červnové volební valné hromadě vyzval několik bývalých členů výkonného výboru, aby se nepokoušeli obhájit své funkce. Byl mezi nimi například i jeden ze zadržených funkcionářů Václav Chvála. "Václava Chválu jsem uvedl proto, že Václav Chvála pravil, že je potřeba svazové předpisy měnit podle toho, kdo sedí v jaké funkci. To mi připadá naprosto nepřijatelné, aby takové argumenty a způsoby v českém fotbale fungovaly," vysvětlil Ondřej Lněnička.

Přesto ho včerejší zadržení bývalého předsedy fotbalového svazu Pavla Mokrého překvapilo. "Celá záležitost se týkala Fotbal Tradingu. K němu jsme se nedostali. Fotbal Trading a výbor jsme několikrát žádali, aby nám byly poskytnuty nějaké dokumenty, takže jsem byl spíše překvapen," řekl Ondřej Lněnička.

Ožehavým tématem českého fotbalu je dva roky starý prodej domu v Kozí ulici. Ondřej Lněnička přitom patřil mezi kritiky způsobu, jakým byl dům prodán. "Přišlo mi zvláštní, že nebyla vybrána, když už se tedy mělo prodávat, nejvyšší nabídka, která ležela na stole. Byly tam poměrně známé a bonitní společnosti, které by měly v té věci uspět," upřesnil.

Na nového šéfa fotbalového svazu Ivana Haška nyní bude čekat jeden z problémů, se kterým se bude muset vypořádat. Tím je podle Ondřeje Lněničky inventarizace cenin, zejména lístků. "Mělo by být transparentně dáno, že pokud nám nějaké lístky přišly, nějakým způsobem jsme je rozdistribuovali a nějakým způsobem jsme naložili s penězi, které jsme za ně utržili. Ivana Haška však čeká to nejdůležitější. Vrátit tvář a kredit českému fotbalu," řekl Ondřej Lněnička a dodal, že posuny k lepšímu už jsou znát.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , jkb , osu
Spustit audio

Více z pořadu