Polévka k snídani je grunt. Přikládejte do svého kotle už od rána, radí Pavel Maurer

30. září 2017
Glosa Pavla Maurera

Teplá snídaně, to je základem obrany proti nastávajícímu sychravému počasí, plískanicím, větrům severákům a vůbec změnám letního počasí na podzimní až zimní. Ráno máme sedm až devět stupňů a v některých krajích už teploměr občas padá i pod nulu. Čím půjde hlouběji, tím podstanější je dát si hned ráno nějaký hřejivý základ do žaludku.

Rozhodně moc neholduji například studeným ovocným šťávám, které si namixujete den předem a uložíte do ledničky na ráno. Ani studený jogurt, studené mléko či cokoli co není alespoň v pokojové teplotě - není rozhodně to pravé ořechové. Škodíme si.

Nejlepší snídaně je pochopitelně - vařená, teplá či alespoň ohřívaná. Čaj, ovesná kaše, lupínky zalité teplým nápojem. Ale klidně to může být i teplý štrůdl, topinka nebo palačinka či francouzský toust s vejcem.

Podle čínské mediciny nemáme v syrovém stavu konzumovat prakticky žádnou zeleninu a i ovoce si co nejvíce vařit, smažit nebo jinak tepelně upravit. Čínští lékaři jsou přesvědčeni, že do elektrárny svého těla musíme přikládat jako do kotle a ne ztrácet tělesnou energii tím, že do sebe cpeme mražené či přechlazené potraviny a nápoje.

Polévka k snídani, to je grunt! Když jsem si jako patnáctiletý vydělával na své první džíny brigádami u pražských metařů, chodilo se hned v šest hodin ráno do hospody Na Kovárně na gulášovku nebo dršťkovou. Nám mládeži se z toho dělalo špatně, zatímco protřelí metaři zhltli teplou polévku, někteří ji ještě zazdili panákem zelené a dali si i to ranní pivečko. Ale základ, ten byl teplý a oni intuitivně věděli, že teplá ranní polévka musí být.

Polévky - původním názvem - restauranty - silné vývary měly za úkol zrestaurovat naše těla a zahřát je na celý den. Takže i když to někomu v rámci moderní doby a současné gastronomie připadá příliš plebjeské, polévka k snídani - to není vůbec špatný nápad zvláště pak, když za chvíli musíte vyběhnout do sychravého dne.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio