Podzim na dědině

7. září 2011

Přijďte se podívat, jak vypadal podzim na dědině do Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Ve dnech 15. – 17. 9. 2011, pořádá Národní ústav lidové kultury ve strážnickém skanzenu akci pod názvem „Podzim na dědině“. Program je určen ve čtvrtek a pátek především pro školní mládež, která má možnost seznámit se tak s tradičními způsoby hospodaření a života na moravské vesnici přelomu 19. a 20 století. Ve vybraných objektech jsou jednotlivá stanoviště, kde se skupiny dětí seznamují s vybranými činnostmi závěru hospodářského roku. Naší snahou je nejen předvést odpovídající prostředí a techniky práce, které nezřídka předvádí sami pamětníci soukromého hospodaření, ale také umožnit dětem jednotlivé práce osobně vyzkoušet.


Tématem letošního programu je zpracování kukuřice a zelí. Kukuřice na Slovácku zvaná turecká pšenice nebo též turkyně se používala nejen na krmení husí, ale mlela se z ní mouka na chutné koláče. Z listí se vázaly kabely nebo se vyráběly různé figurky. Zelí jako plodina s širokým využitím.

Téma vinohradů, vinné révy a hroznů je vzhledem k zaměření muzea trvalou součástí naší prezentace. V našem regionu mělo totiž vinohradnictví tak silnou a dlouhodobou tradici, že trvale ovlivnilo tvářnost krajiny i způsob života lidí. Návštěvníci se mohou seznámit se základními způsoby pěstování vinné révy, jejího obdělávání a především pak sběru a zpracování.

To vše bude doplněno soutěžemi, dovednostními úkoly, s možností vyzkoušet si vybrané činnosti.
V sobotním pořadu se představí soubor Hrozen z Velkých Bílovic s hodovým zavádkovým pásmem. Nebude chybět malý řemeslný jarmark tradičních lidových výrobků.

Pořad konaný 15. – 16. 9. 2011 ve čtvrtek a pátek od 8.00 – 13.00 hod. je určen především objednaným skupinám ze školních a předškolních zařízení.
Sobotní program v čase od 9.00 do 16.00 hod. je určen veřejnosti. Další informace najdete na webových stránkách NULK.

autor: zuf
Spustit audio