Pod šťastnou hvězdou. Knihovna romské literatury Romafuturismo zahájí provoz čtecím maratonem

19. leden 2018

V Praze se 1. února otevře knihovna romské literatury Romafuturismo, projekt zaštiťuje místní pobočka nezávislé kulturní organizace tranzit.cz. Po celý den se budou v půlhodinových intervalech střídat ve štafetovém čtení různí hosté a číst se bude z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou od romské spisovatelky Eleny Lackové.

Kolekce knih romských autorů vzniká díky iniciativě výtvarnice Ladislavy Gažiové, která jejich výběr konzultuje s romisty i aktivisty – jsou tu zahrnuté především tituly zaměřující se na emancipaci diskriminovaných etnik a kultur.

„Hlavním impulsem pro založení knihovny bylo naše přání šířit vědění, ideje a perspektivu skupin, které bývají vymazávány z naší společné historie a vylučovány z úvah o přítomnosti a budoucnosti – to se týká především, ale nejen, Romů,“ řekla pro Radio Wave kurátorka tranzit.cz Tereza Stejskalová.

Knihovna v tuto chvíli čítá několik desítek svazků literatury romských autorů, knih o Romech a přidružených tématech v romštině, češtině, slovenštině, ruštině, angličtině, francouzštině a dalších jazycích.

„Knihovnu vnímáme také jako platformu pro setkávání se nad kulturními a politickými tématy, prezentaci autorů a romských osobností. Cílem je zapojení romských komunit, které by se měly stát hlavním aktérem v diskusi,“ prohlašují provozovatelé knihovny na facebookových stránkách knihovny.

autor: Hana Kuncová
Spustit audio