Publikace mapuje používání principu kolektivní viny proti Romům. Patří k nim pogromy i vystěhovávání

21. březen 2019

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) vydalo publikaci, která mapuje použití kolektivní viny vůči Romům v deseti zemích Evropy. Brožura vyšla u příležitosti Romského týdne, který od pondělí do dneška probíhá v Bruselu. Jsou v ní popsány konkrétní příklady kolektivních trestů uplatněných na Romech státními orgány nebo různými rasistickými uskupeními.

Materiál nese název Kolektivní tresty proti Romům v Evropě a ukazuje na kolektivní vnímání Romů, kdy rasisté nebo přímo státní úřady trestají za prohřešky jednotlivců celou romskou komunitu. Podle ERRC je takové jednání odsouzeníhodné a jedná se o jeden z nejextrémnějších projevů protiromského rasismu v Evropě. „Každá společnost, která umožňuje veřejným orgánům trestat etnickou skupinu kolektivně, protože několik lidí je podezřelých z něčeho, nebo proto, že komunita je chudá, je porušením základních principů kterékoliv země, která se řídí právním řádem,“ uvedl v publikaci výkonný ředitel ERRC Adam Weiss.

V brožuře jsou popsány například neonacistické pogromy na Ukrajině. Odstartoval je případ ze srpna roku 2016, kdy při podezření, že jeden z místních Romů zavraždil a znásilnil devítiletou dívku ve vesnici Loščynivka nedaleko Oděsy, vesničané vyhnali z obce všechny romské obyvatele a zničili jejich domy. Protiromské pogromy na Ukrajině pokračují i nadále, na svědomí je mají často hlavně mladí muži z krajně pravicových vojenských jednotek. ERRC na Ukrajině podporuje Romy v několika soudních sporech týkajících se pogromů a radí jim i při žalobách na ukrajinskou policii za to, že selhala při potlačování davového násilí.

Dalšími případy popsanými v publikaci jsou například vymáhání dluhů jednotlivců za elektřinu od všech Romů v lokalitě v Srbsku, vystěhovávání Romů v Bulharsku a Francii a další konkrétní případy diskriminace nebo násilí v Řecku, Maďarsku, Itálii, Makedonii, Rumunsku a na Slovensku. Všechny popsané případy se odehrály v posledním desetiletí. Píše o tom server Romea. Podle ERRC se počet využití kolektivních trestů proti Romům zvyšuje. „Dáváme tyto případy k soudům, jak národním, tak i k Evropskému soudu pro lidská práva. Chceme ukázat těm, kteří mají moc, že je nepřijatelné takto jednat proti celým skupinám Romů beztrestně,“ dodalo v publikaci ERRC.

autor: Vít Voltr
Spustit audio