Počet lidí nakažených chřipkou poroste, dbejte na hygienu a vyhýbejte se davům, radí epidemiolog

30. leden 2020

Lidí s chřipkou nebo virózou přibývá, epidemie to ale zatím není. Některé kraje ale hranici šestnácti set nemocných na sto tisíc obyvatel pokořily. Nejvíc nemocných přibývá mezi dětmi od šesti do čtrnácti let. Vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotnického ústavu Jan Kynčl radí, na co si dávat pozor.

Na základě obecného šíření chřipky se předpokládá, že ještě dojde k vzestupu počtu nemocných. Chřipka začíná v dětských kolektivech a přesouvá se do dospělé populace. „Jarní prázdniny rozředí koncentraci dětí v kolektivu, což vede ke snížení výskytu chřipky tam, kde probíhají prázdniny,“ vysvětluje lékař.

Čtěte také

Dvanáct lidí na komplikaci v souvislosti s chřipkou zemřelo. Nejohroženější jsou starší osoby nebo lidi s chronickým onemocněním jakéhokoli věku. Očkování má v tuto chvíli omezený význam: „Ochrana nastoupí za deset a čtrnáct dní po očkování, ale inkubační doba chřipky je jeden až tři dny,“ upozorňuje epidemiolog.

Proti nákaze doporučuje respirační hygienu, časté mytí rukou, zdravý živ styl a otužování. „V době epidemie také není šťastné pohybovat se na místech s velkou koncentrací lidí.“

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio