K panice z čínského koronaviru není důvod, u nás zabíjí „běžná“ chřipka, upozorňuje lékařka

28. leden 2020

Přes 100 mrtvých a skoro 5 tisíc nakažených. Bilance nového koronaviru v Číně z dnešního rána. Několik desítek případů je potvrzeno i mimo Čínu, oběti ale jinde hlášeny nejsou.

V Evropě se koronavirus objevil ve Francii a Německu, v Česku se žádné z podezření nepotvrdilo. I tak ale lékárny potvrzují enormní poptávku po rouškách a antibakteriálních gelech.

Čtěte také

„Nemohu nikomu bránit, aby si roušku kupoval, ale vzhledem ke kvalitě zdravotnictví na evropském kontinentě si myslím, že k panice není důvod,“ ubezpečuje Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.

Připouští, že rouška může snížit riziko přenosu patogenu z nemocného na zdravé, ochrana ale není 100%.

Nosit by ji měly – pokud vůbec – rizikové skupiny obyvatel, jako jsou těhotné ženy, starší lidé nebo osoby se sníženou imunitou a chronickým onemocněním.

Víc zabíjí „běžná“ chřipka

Fabiánová upozorňuje, že na „běžnou“ chřipku jen v Česku ročně zemře přibližně 1500 lidí. „Chřipka zabíjí, není to běžné respirační onemocnění a může mít velmi závažné komplikace.“

Proti chřipce sice existuje vakcína, proočkovanost je ale u nás velmi nízká. Lidé si prý na chřipku zvykli a berou ji jako běžné onemocnění.

V aktuální chřipkové sezóně je velice těžké obě onemocnění rozlišit. Příznaky jsou na začátku stejné: kašel, teplota, dušnost.
Kateřina Fabiánová

Způsob šíření nového onemocnění zatím není potvrzený. U jiných koronavirů ale platí, že se nejčastěji přenáší kapénkami a čerstvě potřísněnými kontaminovanými předměty. SARS se navíc přenášel i fekálně-orálním přenosem, tedy kontaminovanýma rukama. „Platí mýt si ruce a dbát na hygienu,“ zdůrazňuje Fabiánová.

Čtěte také

„Mohl by mít podobné způsoby přenosu. Víme, že má ze 65 % podobnou strukturu jako SARS a z 95 % s tzv. netopýřím koronavirem,“ dodává.

Fabiánová nepředpokládá, že by nový koronavirus sám od sebe vymizel. Jeho předpokládaným zdrojem je totiž nějaké zvíře, se kterými lidé přicházejí do čím dál užšího kontaktu. A v Číně se využívá široká škála divokých zvířat, ať už v tradiční medicíně nebo k jídlu.

V případě SARS se lidé zřejmě nakazili od cibetek a psíků mývalovitých, původním zdrojem pak mohli být netopýři nebo kaloni. Ti zřejmě jsou i za koronavirem MERS, který na člověka přenesli velbloudi.

Kdy se podaří přijít s vakcínou? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

ilustrační obrázek z dění v Číně, kde řeší nákazu koronavirem
autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související