Plov, pilaf, palov. Tohle tradiční uzbecké jídlo si můžete připravit i doma

Dva Češi by se asi neshodli, jestli je českým národním pokrmem svíčková, nebo vepřová se zelím. Pokud byste ale stejnou otázku položili kdekoliv ve střední Asii, odpověď by byla jasná a jednoznačná: plov. Někde tomuto pokrmu říkají třeba pilaf nebo palov, řeč je o tomtéž. O rýži s masem a zeleninou.

Nejlepší plov se prý připravuje v Uzbekistánu. „Příprava plovu není těžká, ale výsledek je chutný a dává člověku sílu. Proto plov tak milujeme,“ říká jedna z uzbeckých milovnic tohoto pokrmu.

Jak sama zdůrazňuje, není plov jako plov. V každém regionu Uzbekistánu se připravuje trochu jinak. A všude by se za ten svůj plov bili do krve.

„Tady v Buchaře se plov podává tak, že se kusy masa vrství pěkně na sebe. Nikdy se nemíchá. V Samarkandu a v jiných městech je to zase jinak,“ vysvětluje Makhmud a je jasné, kam míří: zdejší plov je podle něj nejlepší.

Bucharský plov se liší od všech ostatních. Je totiž sladký. „Ingredience dají plovu sladkost, lehkost, svěžest, něžnost. Prostě – jaký si to připravíš, takový to potom sníš,“ filozofuje Makhmud.

Poslechněte si celou reportáž Jaromír Marka, ve které pátral nejen po tom, jak plov vlastně vzniká.... a podívejte se na fotky!

autor: jma
Spustit audio