Ploutvový plavec Jakub Jarolím: Mamka v mých začátcích netušila, že ploutev bude stát až třináct tisíc korun

11. červenec 2022

Hostem pondělní sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je bývalý ploutvový plavec Jakub Jarolím. V roce 2013 se stal světovým šampionem v plavání s dvěma ploutvemi na 50 metrů, v roce 2016 byl dokonce držitelem světového rekordu na této trati. Přesto za svůj největší úspěch považuje druhé a třetí místo ze Světových her v roce 2017. V jakých zemích je ploutvové plavání populární? Poslechněte si celý rozhovor s borcem, který se momentálně věnuje fyzioterapii.

Jakube, jak jsi se k ploutvovému plavání vůbec dostal?

Chodil jsem do školy v Novém Jičíně a rodiče mě dali do plavecké přípravky, asi proto, že kdybych někdy spadl do vody, abych se neutopil. Někdy na konci druhé třídy základní školy tam byl nábor dětí do ploutví, protože v Novém Jičíně je velký klub Laguna. Maminka si myslela, že mi koupí jen plavky a netušila, že ta ploutev bude časem stát třeba třináct tisíc. Ale přihlásili mě tam, od třetí třídy základky jsem se naučil plavat a už se to nějak vezlo.

Čtěte také

Můžeš lehce nastínit specifika netradičního sportu?

Ploutvové plavání se dá provozovat jak v bazénu, tak na otevřené vodě. V bazénu se plavou klasické vzdálenosti jako u běžného sportu bez ploutví, tedy 50, 100, 200, 400, 800 a 1500 metrů. Rozdíl je ve stylech, protože s ploutvemi plaveme pouze trojím způsobem. Buď v disciplíně bifins, což je kraul s dvěma ploutvemi a používáme k tomu ještě šnorchl. Ploutvové plavání je pak s velkou monoploutví, kdy jedeme po hladině jedním stylem. Třetí varianta je pod vodou, kde buď jedeme na nádech anebo u delších vzdáleností z lahve. Nemáme lahev na zádech, ale držíme ji před sebou v zákrytu.

Momentálně už neplaveš s ploutvemi, ale pomáháš hokejistům Olomouce jako fyzioterapeut. Jak vznikla tato transformace ze sportovce na fyzioterapeuta sportovců? 

Stalo se to náhodou. Už když jsem plaval, tak jsem studoval na vysoké škole fyzioterapii. Po skončení studií jsem hledal nějaké pracovní místo a dostal jsem se ke klasické ambulantní rehabilitaci. Asi po třech měsících mi volal pan doktor Smejkal, vedoucí mé diplomové práce, že na zimním stadionu v Olomouci hledají záskok za fyzioterapeutku. A najednou už tam u hokejistů funguji čtyři roky.

Má ploutvové plavání ambici stát se součástí olympijských her? Proč Jakub Jarolím skončil s aktivní kariérou v relativně mladém věku? O kolik je plavání s ploutvemi rychlejší než klasické plavání? Poslechněte si celý rozhovor s borcem, který se momentálně věnuje fyzioterapii.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související