Platby přes internet budou bezpečnější. Nový zákon nabídne ochranu i proti zneužití karty

4. říjen 2017

Senátoři se ve středu budou zabývali zvýšením bezpečnosti plateb na internetu. Nový zákon o platebním styku projednal hospodářský výbor. Předpis má mimo jiné posílit práva majitelů bankovních karet v případě jejich krádeže nebo zneužití.

„Po návratu z dovolené mi začaly chodit SMS zprávy od mojí banky s potvrzovacími hesly pro dokončení on-line plateb. O žádné z nich jsem nevěděla, žádnou jsem nezadávala,” popsala Radiožurnálu před časem Eliška z Prahy, jak se stala obětí krádeže údajů z platební karty.

Při nocování v bruselském hostelu jí někdo zřejmě ofotil kartu a začal s ní nakupovat přes internet. „Koupil si letenky u letecké společnosti a také využil služby Uberu,” dodává.

Podle nového zákona o platebním styku by v takových případech nesl majitel karty náklady maximálně do výše 1300 korun. Dosud jsou to necelé čytři tisíce korun.

Klient může platbu reklamovat

Případů krádeže nebo zneužití platební karty evidují české banky tisíce ročně. Třeba Česká spořitelna vrací peníze z neautorizovaných plateb do tří pracovních dnů od podání reklamace. Jak má klient postupovat?


Důležité je, aby klient banku kontaktoval okamžitě, když zjistí, že z jeho účtu odešla nějaká podezřelá platba.MLUVČÍ AIRBANK

„Důležité je, aby klient banku kontaktoval okamžitě, když zjistí, že z jeho účtu odešla nějaká podezřelá platba,” říká mluvčí Airbank Jana Karasová.

Zákon o platebním styku zavede také bezpečnější placení přes internet pomocí takzvaného dvojitého ověření uživatele. V praxi to znamená, že kromě přihlašovacích údajů je potřeba ještě třeba potvrzující SMS zpráva nebo otisk prstu.

V poslanecké sněmovně schválili zákon politici ze všech stran a hnutí. Pokud ji přijme i senát, bude novela účinná od poloviny ledna příštího roku.

autor: jel
Spustit audio