Petr Zelík: Dvě třetiny veškerého čaje na světě pocházejí z pouhých pěti zemí

Denně se ho na celé planetě vypijí tři miliardy šálků, je tu více než pět tisíc let a po vodě je nejpopulárnějším – a možná i nejzdravějším – nápojem na světě. To všechno je čaj. Už se vám sbíhají sliny? Pak si nad horkým šálkem připomeňte rozhovor Lucie Výborné s expertem na čaje a jejich přípravu Petrem Zelíkem!

Ať už fanoušky čaje jste, nebo nikoliv, určitě byste dohromady dali místa, které jsou s jeho pěstováním neodmyslitelně spojena. Čína, Indie nebo Srí Lanka zřejmě napadnou každého. A jak Petr Zelík upozorňuje, výčet těch nejdůležitějších producentů čaje u těchto jmen téměř i končí.

„Zajímavé je, že dvě třetiny světové produkce čaje se koncentrují v pěti zemích. Jedničkou je Čína, dvojkou Indie. Málo se ví, že třetím největším pěstitelem je Keňa. Dáte-li si kupříkladu v londýnské restauraci čaj, na 50 procent bude pocházet právě z Keni,“ upozorňuje čajový znalec.

A pokračuje ve výčtu. „Na čtvrtém místě v produkci čaje je Srí Lanka a na pátém Turecko. Turecko je velký producent čaje, ale 80 miliónů Turků dokáže téměř veškerou jeho produkci spotřebovat, takže na export se skoro nedostane,“ podotýká.

Petr Zelík popíjel během rozhovoru čaj

Věděli jste, že zelený čaj obsahuje až desetkrát více vitamínu C než čaj černý? Nebo že čaj v sáčku nemusí být automaticky horší než ten sypaný? A jak dlouho bychom vlastně měli čaj louhovat?

To všechno v rozhovoru zaznělo. Petr Zelík se kromě toho neopomněl zamyslet ani nad tím, jakou úroveň má česká čajová kultura nebo jak to vypadá na čajových plantážích v Dárdžilingu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Zelíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio