Petr Vavrouška

31. červenec 2008

Do studia Dopoledního Radiožurnálu přišel ve čtvrtek rozhlasový reportér Petr Vavruška, který právě ukončil svoji misi zahraničního zpravodaje ČRo v Rusku. S Lucii Výbornou si povídali nejenom o různých úskalích práce novináře v této zemi, ale také o životě obyčejných Rusů, o jejich pohostinnosti. Reportér přiblížil i postřehy, které si přinesl z rozhovorů se slavnými Rusy. V pátek 1. srpna bude hostem přednosta neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vladimír Beneš.

"Jsem moc rád, že jsem se po čtyřech letech vrátil domů. Mě se v poslední době hodně stýskalo. Já bych jako zpravodaj zůstal v Rusku tak dva roky. Jsem doma už tři týdny a po Moskvě se mi vůbec nestýská. Rád bych se ale někdy vrátil na Kavkaz," prozradil v úvodu Petr Vavruška, který v roce 2005 získal Novinářskou Křepelku a také hlavní cenu Vysokého komisaře pro uprchlíky za reportáže o čečenských uprchlících. Jakými fázemi náklonnosti a odporu k Rusku prošel? "Byla to sinusoida s velkými vrcholy nad plusem i dole. Míra těch vrcholů závisela vždycky od setkání s ruskými úředníky, zejména v Moskvě. Ale Rusko je hodně rozmanité. Já jsem měl vždycky radost, když jsem mohl z Moskvy vyrazit někam do regionů," odpověděl Vavruška.

"Myslím, že my novináři z Česka, z bývalého Československa, máme ty dveře v Rusku nepatrně pootevřenější než ostatní kolegové. Jednak nás ta starší a střední generace pořád bere jako své kamarády. A co se týče mladších, jejich reakce kolikrát byla: 'Jo Československo, no vždyť my jsme byli všichni ten Sovětský svaz.' Párkrát jsem měl energii na toto reagovat, ale časem už jsem to ani nekomentoval. A pomohla mi i jazyková výbava - ruštinu jsem zažil ještě na škole a pak jsem se před odjezdem intenzivně učil. Kluci z anglosaských médií měli i v tomto handicap. Většina z nich používala tlumočníky a měli i bezpečnostní poradce," přiblížil zpravodaj.

Současný stav ruských médii je podle Vavroušky velmi špatný: "Myslím, že je to jeden z největších hříchů éry Vladimíra Putina. V Rusku dnes funguje jasná cenzura, jasný vliv státní moci," uvedl reportér. V Rusku podle něj stále funguje kult osobnosti. "Rusové jsou na to zvyklí, oni to potřebují. Měli cara, Lenina, Stalina, v menší míře Brežněva. A zůstalo to dodnes s Putinem. Není se co divit - on jim vrátil hrdost, sebevědomí. Berou ho jako tvůrce osobního i celonárodního štěstí. Překvapilo mě ale, že dokáží propadnout kultu Vladimír Putina i mladí lidé - nosí jeho trička, lepí si doma jeho plakáty, scházejí se v centru a oslavují ho. Jde z toho až někdy strach," řekl Vavrouška.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Vavruškou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio