Petr Vaněk

11. duben 2012

Když se skautské oddíly dávaly po roce 1990 dohromady, bylo mu 11 let. Dnes je druhým místostarostou Junáka. Řeč je o Petru Vaňkovi, který ve středečním Hostu Radiožurnálu zmínil především morální základy českého skautingu.

Pro Petra Vaňka vše začalo knihou Hoši od Bobří řeky. „Když jsem ji četl, tušil jsem, že skauting je něco, čemu bych se chtěl věnovat,“ vzpomíná. A tak se po roce 1989 přihlásil do jednoho ze vznikajících skautských oddílů. „Tehdy začala moje skautská kariéra,“ konstatuje.

Na knihy Jaroslava Foglara však nezapomíná ani dnes. „Právě on nám zanechal bohaté dědictví a dostal skauting do povědomí českého národa,“ domnívá se Petr Vaněk. Skauting se však podle něj snaží ukázat, že i dnes má své místo ve společnosti a snaží se ji rozvíjet.

„Skauting prošel velkou obměnou. Uvědomili jsme si, o čem skauting je, a řekli jsme si, co chceme měnit,“ zmiňuje Petr Vaněk. „Snažíme se děti oslovovat tak, aby pochopily, že skauting je zábava. Pracujeme i s moderními technologiemi,“ zdůrazňuje s tím, že dnešní generace dětí je vedená k samostatnosti a výborným výkonům. „Rodiče chtějí, aby jejich děti vynikaly. Skauting však dává děti dohromady, učí je využívat potenciál a rozvíjet ho,“ popisuje.

Druhý místostarosta Junáku Petr Vaněk s moderátorkou Lucií Výbornou

Jak se bude skauting rozvíjet do budoucna? Jakým způsobem se prověřuje odborná způsobilost skautských vedoucích? A kam je třeba se přihlásit, když se chcete stát součástí skautského oddílu? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Vaňkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio