Petr Herynek

22. prosinec 2009

Stavění betlémů, dávání dárků nebo zavěšování jmelí - to jsou jen některé z vánočních tradic, které dodržuje po generace většina českých domácností. Odkud se vzaly, jak dlouho a proč jsou spojeny s oslavami Vánoc u nás, na to moderátorovi úterního Dopoledního Radiožurnálu odpověděl Petr Herynek, odborník na vánoční zvyky a autor knihy České Vánoce. Ve středu 23. prosince bude hostem herec a moderátor Jaroslav Dušek.

Vánoce mají své původní, předkřesťanské kořeny v oslavách zimního slunovratu. Křesťanství na ně vrhlo jiné světlo a proměnilo je v připomínku narození spasitele Ježíše Krista.

Možná právě díky těmto hlubokým kořenům je dodnes vnímáme jako jedny z nejdůležitějších svátků v roce a připomínáme si je také dodržováním množství tradic, jejichž původ je nám často už nejasný.

Petr Herynek se pro vánoční zvyky nadchl už v dětství. Dnes je odborníkem na tradice českých Vánoc, který už více než třicet let pořádá vánoční výstavy a snaží se představit různé tváře českých Vánoc veřejnosti.

"První výstava byla v Jilské ulici, jmenovala se České Vánoce a představovali jsme na ní výrobky například ze suchých plodů - to, co se klasicky dělalo na Mikuláše nebo na Vánoce. Další výstava se jmenovala Lidové vánoční ozdoby. Měli jsme tam obrovské množství ozdob vyrobených třeba z vizovického pečiva, z lýka a dalších přírodních materiálů," popisuje Petr Herynek začátky tradice vánočních výstav.

Jeho kniha České Vánoce vznikla na základě dlouholetého shromažďování vzpomínek pamětníků, čerpá však také z unikátních dobových materiálů nebo jiných publikací zaměřených na historii a tradice Vánoc.

Petr Herynek v rozhovoru také nezapřel své původní profesní zaměření, jímž je botanika, a vysvětlil například, jaká symbolika se pojí s rostlinami, kterými si na Vánoce zdobíme své domy a byty.

Proč slavíme svátek Lucie o deset dní dříve, než bychom měli? Kdy a kde vznikla vánoční tradice stavění betlémů nebo dávání dárků? Co byly hladověnky a jak souvisely s Vánocemi? Jaký význam měly ozdoby na stromečku? A co se jedlo o štědrovečerní večeři předtím, než se stal tradičním pokrmem kapr? Tyto a další zvyky pomohl posluchačům osvětlit Petr Herynek v zajímavém rozhovoru, jehož záznam si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Herynkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio