Petr Forejt

6. březen 2009

Především ve světě filmu se v pátek pohyboval Dopolední Radiožurnál. Hostem Daniely Karafiátové totiž byl zvukař Petr Forejt, nominovaný na cenu Oscar za zvuk snímku Wanted. Jak vzpomíná na slavnostní ceremoniál předávání Oscarů? A jak se mu spolupracuje se zahraničními hvězdami? V sobotu 7. března bude hostem filmová kritička Mirka Spáčilová.

Angelina Jolie, James McAvoy nebo Morgan Freeman - to jsou pouze některé z hereckých osobností, s kterými Petr Forejt spolupracoval na filmu Wanted. Ten v loňském roce vstoupil i do českých multikin. Právě za práci se zvukem na tomto snímku byl Petr Forejt společně s celým týmem zvukařů nominován na cenu Americké filmové akademie Oscar.

Počátek kariéry Petra Forejta se však nedatuje tímto snímkem. Filmovým zvukům se totiž věnuje už dvacet let. A jak dnes vzpomíná na své začátky ve filmové branži? "Měl jsem štěstí, že jsem se stal součástí filmového boomu v devadesátých letech."

Během své dvacetileté kariéry profesionálního zvukaře se Petr Forejt podílel na vzniku mnoha filmů české, ale i zahraniční výroby - jmenujme například snímky Kletba bratří Grimmů nebo Rudý baron. Jak se mu spolupracuje se zahraničními hereckými hvězdami?

"Jsou to profesionálové," hodnotí Petr Forejt. "A vědí, proč dělají svou práci. Oni se s vámi baví a komunikují v rámci své profese. Pokud byste si chtěli povídat o tom, jaká byla dnes bábovka a jaký si dali hrnek čaje, tak to už by asi neprošlo. Ale práce s nimi je výborná."

Petr Forejt zároveň upozorňuje, že práce se zahraničními herci vypadá jinak než s těmi českými: "Zahraniční herci jsou najatí na práci na jednom projektu a té se drží. Je to samozřejmě i otázka peněz, protože honoráře herců v zahraničí jsou někde úplně jinde než českých. Máte je k dispozici celý den, což u českých herců tak docela neplatí."

Zvukař Petr Forejt mluvil také o tom, proč se domnívá, že pro práci zvukaře je nejdůležitější praxe a proč je jednou z významných součástí jeho práce schopnost na filmu ušetřit. A z jakého důvodu podle něj není během natáčení amerického filmu režisér tou nejdůležitější osobou na place?

Záznam celého rozhovoru s Petrem Forejtem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio