Petr Brod

3. říjen 2010

Právě dnes si připomínáme 20. výročí opětovného sjednocení Německa. Moderátor Václav Žmolík proto pozval do studia víkendového Hosta Radiožurnálu Petra Broda, který více než 20 let žil v Německu a pracoval zde pro Süddeutsche Zeitung. „Jde o noviny levicově liberální, největší seriózní deník v jižním Německu,“ popisuje Petr Brod hned v úvodu s tím, že nejprve pracoval pro BBC a Svobodnou Evropu v Mnichově.V pondělí 4. října bude hostem Miroslav Duda, viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR.

„Do poloviny 80. let jsem já ani kolegové z BBC neočekávali, že by mohlo dojít ke zhroucení komunismu. Mysleli jsme si, že nás tento režim přežije,“ vzpomíná Petr Brod a dodává, že ani Michail Gorbačov nebyl považován za osobu, která by dokázala transformovat Sovětský svaz.

Jak však Petr Brod poukazuje, v roce 1989 bylo všechno docela jinak. „Na konci roku 1989 mělo Západní Německo informace o ekonomickém stavu NDR,“ nastiňuje. Nálada obyvatel NDR se prý postupně měnila a postupem času se většina přiklonila k myšlence sjednocení Německa.

Některé evropské mocnosti však nebyly sjednocení Německa příliš nakloněny. „Existovala tu obava ze sjednoceného Německa,“ přiznává Petr Brod a jako příklad uvádí reakce francouzských a britských státníků. „Dnes je Německo motorem integrace, nemá svou exkluzivní zahraniční politiku, ale vnímá zájmy ostatních členských zemí Evropské unie,“ zdůrazňuje.

Moderátor Václav Žmolík se Petra Broda ptal na pocity Němců ze sjednocení. Proč někteří vzpomínají na NDR s nostalgií? Jak se dnes liší západní Německo od východního? A s jakými problémy se Německo potýká? Nejen na tyto otázky odpověděl Petr Brod. Pokud jste o přímý přenos rozhovoru přišli, můžete si poslechnout audio záznam.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Brodem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio