Pavla Gomba

26. únor 2008

V úterý jsme přivítali v Dopoledním Radiožurnálu ředitelku českého výboru pro UNICEF. Kam až pokročily současné možnosti humanitárních pomocí? Jak velký je potenciál organizací typu UNICEF? A jakou úlohu hrají při podpoře a pomoci dětem celého světa média? I na to se Pavly Gomba ptala moderátorka Lucie Výborná.Ve středu 27. února bude hostem jazzman, flétnista a skladatel Jiří Stivín.

Pavla Gomba je ředitelkou české pobočky Dětského fondu OSN, tedy UNICEF. Za osm let, co tuto funkci vykonává, se prý po světě setkala s velkým neštěstím. Prožila ale i okamžiky velkého štěstí, když viděla, že její práce funguje a má smysl.

Jako ukázkový projekt, na který ráda vzpomíná, uvedla Pavla Gomba Rwandu. Z peněz českých dárců tam v minulých letech vystavěli několik vodovodů. "Kde je voda, tam je totiž opravdu život," řekla ve vysílání Radiožurnálu šéfka české pobočky UNICEF. Nejde však jen o tekutinu jako takovou. Přítomnost vody na sebe totiž váže další projekty, jako například výstavbu škol nebo jídelen pro místní děti.

Pavla Gomba se ještě během studií provdala do Afriky. Díky tomu se mohla velmi detailně seznámit s životem na černém kontinentě. Podle ředitelky UNICEF je život velmi podobný, ať žijete kdekoliv. "Jsou samozřejmě určité rozdíly, ale nakonec zjistíte, že lidé řeší všude velmi podobné problémy," řekla Pavla Gomba. "Řeší, kde sehnat instalatéra, nebo to že dospívající syn neposlouchá," dodala.

Za jeden ze svých největších omylů Pavla Gomba považuje, že si myslela, že je dobré a nutné lidem vysvětlovat, proč je dobré investovat do základního vzdělání v Africe nebo proč se nemají kupovat výrobky, které vyrábějí děti. "Veškeré kampaně, které jsme však na tomto přístupu vytvořili, se vůbec neosvědčily," vysvětlovala ve vysílání Pavla Gomba. Charitativní organizace totiž prý působí především na city. Proto se prý radši snaží zprostředkovávat pocity a situace z oblastí, kde UNICEF působí.

"Je jednodušší vybrat velké peníze po stokorunách od drobných dárců, než čekat, že vám nějaká velká firma daruje milión," přiznala Pavla Gomba. Aktivity Dětského fondu OSN tak prý z velké části stojí právě na jedincích. UNICEF má prý v České republice v současné době téměř padesát tisíc příznivců. "Nejsou to rozhodně ti nejbohatší lidi," řekla ve vysílání Radiožurnálu Pavla Gomba. Z velké části prý jde o mladší lidi, kteří například měli možnost vycestovat a poznat tak podobné oblasti z blízka. Další početnou skupinou jsou pak, možná poněkud překvapivě, důchodci. "Jsou to starší lidé, kteří třeba i osobně prožili válku. Je to o schopnosti vcítit se, o schopnosti představit si, co prožívá někdo jiný," dodala Pavla Gomba.

Peníze na projekty jsou pro UNICEF velmi důležité. Přesto však má organizace jasná pravidla, od koho peníze smí a od koho nesmí převzít. "Nesmíme tak vzít finance například od firem, které vyrábí alkohol, tabák, zbraně, nebo firem, které ničí přírodu nebo zneužívají dětskou práci při výrobě svého zboží," nastínila obsah kodexu ředitelka české pobočky UNICEF.

Záznam celého rozhovoru s Pavlou Gomba si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio